+38 (066) 292-76-26 (Viber)

ІМІДЖЕВІ ПРАВА В СПОРТІ

16.02.2022

 

Коли йдеться про іміджеві права спортсмена, ціна питання дуже велика і справа тут не в одних тільки фінансах, тому що імідж, який спортсмен вибудовує протягом своєї кар'єри, впливає на його подальше майбутнє та його затребуваність. Забезпеченню правової охорони іміджевих прав необхідно приділяти особливу увагу , що може забезпечити досвідчений спортивний адвокат.

 

Зараз в українському законодавстві відсутнє визначення терміну «імідж». Однак в спорті постійною стає практика передачі іміджевих прав спортсменів на користь клубів або спортивних федерацій, які, у свою чергу, входять до континентальних та світових міжнародних організацій.

 

Поняття «іміджеві права» мають досить широке визначення, загаломце доступ до послуг особистості з метою відеозапису, передачі по телебаченню (у прямому ефірі та в записі), трансляції (у прямому ефірі та запису), аудіозапису; створення кінофільмів, відео- та електронних зображень (включаючи, серед іншого, виробництво комп'ютерної анімації); фотографій; поява на публіці; підтримка та реклама продукції в будь-яких медіа; а також право на використання імені особи, її образу, підпису, біографії та досягнень (включаючи авторські права та інші права інтелектуальної власності) з рекламною або комерційною метою, включаючи, серед іншого, фактичний або змодельований образ особистості, її голос, фотографії, виконання та інші особливості.

 

Ідея полягає в тому, що всі вищенаведені описи включають все, що може сформувати частину іміджу певного гравця для гравця і/або його клубу, щоб потім все це просувати певним чином. Клуб та/або бренд платитимуть гравцеві за підтримку та просування низки конкретних комерційних угод.

 

Наприклад, якщо футбліст є гравцем ФК "Барселона", він не може створювати негативний імідж клубу. Якщо його викриють у вживанні наркотиків, фінансових махінаціях, секс-скандалах, порушенні закону, дивних зв'язках із незрозумілими людьми, клуб випише штраф. Можливий варіант позбавлення всіх виплат за іміджеві права.

 

Провідних українських спортсменів активно почали залучати з 2004 р. – за кілька місяців до олімпіади в Афінах. Найбільше рекламних роликів за участю українських олімпійців було створено компаніями – спонсорами Національної олімпійської збірної України: генеральним спонсором Samsung Electronics та мобільним оператором олімпійської збірної «Київстар GSM».

 

Експерти стверджують, що в середньому на залучення спортивних зірок до участі в рекламі компанії витрачають до 10% від своїх сумарних рекламних бюджетів. В Німеччині, наприклад, обмежена мінімальна сума подібного контракту – 100 тис. доларів. Щоб звести до мінімуму ризик рекламування одним і тим же спортсменом продукції кількох фірм одночасно, компанії намагаються в контрактах максимально обмежити таку можливість. Подібний ексклюзивний статус зазвичай збільшує вартість контракту.

 

Правові підстави та порядок охорони торговельних марок регулюються :

  • Конституцією України
  • Цивільним кодексом України
  • Господарським Кодексом України
  • Законами України «Про власність», «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», «Про охорону прав на промислові зразки», «Про захист економічної конкуренції», «Про захист від недобросовісної конкуренції»
  • нормативно-правовими актами
  • міжнародним законодавством, ратифікованим Україною (наприклад, Паризькою конвенцією з охорони промислової власності).

 

Шановні клієнти - з будь-яких питань у сфері спортивного права звертайтесь за телефоном: +38 (066) 292-76-26 (Viber).

 

Ваш адвокат - Дар'я Сяміна.