+38 (066) 292-76-26 (Viber)

10 ПРАВИЛ СПАДКУВАННЯ ЗА ЗАПОВІТОМ 2018: ЩО ВАРТО ЗНАТИ?

15.08.2018

 

Заповіт – особисте розпорядження заповідача (фізичної особи) щодо майна, яке йому належить, майнових прав та обов’язків на випадок смерті.

 

Хто має право скласти заповіт?

 

Право на заповіт має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Здійснюється складання заповіту особисто – вчинення заповіту через представника не допускається.

 

Хто може бути спадкоємцем за заповітом ?

 

Одна або кілька фізичних осіб (або інші учасники цивільних відносин), незалежно від наявності у заповідача з ними сімейних або родинних відносин.

 

Заповідач може без зазначення причин позбавити права на спадкування будь-яку особу з-поміж спадкоємців за законом. Дана особа не може одержати право на спадкування.

 

ВАЖЛИВО!

 

Заповідач не може позбавити права на спадкування осіб, які мають право на обов’язкову частку у спадщині.

 

Що можна передати у спадщину за заповітом?

 

Заповідач має право охопити заповітом права та обов’язки, які йому належать на момент складення заповіту, а також права та обов’язки, які можуть йому належати у майбутньому.

 

Заповідач має право скласти заповіт щодо усієї спадщини або її частини.  Якщо заповідач розподілив між спадкоємцями у заповіті лише свої права, до спадкоємців, яких він призначив, переходить та частина його обов’язків, що є пропорційною до одержаних ними прав.

 

Як бути із частиною спадщини, що не охоплена заповітом?

 

Вона спадкується спадкоємцями за законом на загальних підставах. До їх числа входять також спадкоємці за законом, яким інша частина спадщини була передана за заповітом.

 

Яка процедура складення  заповіту?

 

Заповіт складається у письмовій формі, із зазначенням місця та часу складення, а також підписується заповідачем особисто.

 

В яких випадках має бути посвідчений нотаріусом або в окремих випадках іншими службовими особами?

 

  • Якщо у населеному пункті немає нотаріуса, заповіт, крім секретного, може бути посвідчений уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування;
  • Заповіт особи, яка перебуває на лікуванні у лікарні, госпіталі, іншому стаціонарному закладі охорони здоров’я, а також особи, яка проживає в будинку для осіб похилого віку та інвалідів, може бути посвідчений головним лікарем або ін. уповноваженими на це особами;
  • Заповіт особи, яка перебуває під час плавання на морському, річковому судні, що ходить під прапором України, може бути посвідчений капітаном судна;
  • Заповіт особи, яка перебуває у пошуковій або іншій експедиції, може бути посвідчений начальником експедиції;
  • Заповіт військовослужбовця, а в пунктах дислокації військових частин, з’єднань, установ, військово-навчальних закладів, де немає нотаріуса чи органу, що вчиняє нотаріальні дії, також заповіт працівника, члена його сім’ї і члена сім’ї військовослужбовця може бути посвідчений командиром (начальником) цих частини, з’єднання, установи або закладу;
  • Заповіт особи, яка тримається в установі виконання покарань, може бути посвідчений начальником такої установи;
  • Заповіт особи, яка тримається у слідчому ізоляторі, може бути посвідчений начальником слідчого ізолятора.

 

Чи потрібно реєструвати заповіт?

 

Заповіти підлягають державній реєстрації у Спадковому реєстрі.  У деяких випадках заповіт посвідчується за умови присутності не менше двох свідків, зокрема коли особа має певні фізичні вади й не може самостійно підписати заповіт, а також у випадках коли заповіт посвідчується не нотаріусом, а іншими посадовими, службовими особами.

 

Що таке «заповіт із заповідальним відказом»?

 

Заповіт, який передбачає, що заповідач зобов’язує спадкоємця придбати і передати відказоодержувачу (вказаній іншій особі) будь-яке майно, виплатити йому певні суму  грошових коштів, надати право довічного користування будинком або його частиною тощо.

 

Чи можна заповітом покласти на спадкоємців обов’язки немайнового характеру?

 

Заповідач може зобов’язати спадкоємця до вчинення певних дій немайнового характеру, зокрема щодо розпорядження особистими паперами, визначення місця і форми здійснення ритуалу поховання. Крім того, заповідач може зобов’язати спадкоємця до вчинення певних дій, спрямованих на досягнення корисної мети для суспільства.

 

Як відбувається виконання заповіту?

 

Для виконання заповіту визначається виконавець. 

Він може бути:

  • визначений заповідачем
  • призначений нотаріусом
  • призначений за ініціативою спадкоємців

 

Виконавець заповіту здійснює всі необхідні дії з метою здійснення волі заповідача, записаної у заповіті.

 

Повноваження виконавця заповіту тривають до повного здійснення волі спадкодавця, яка виражена у заповіті. Чинність повноважень виконавця заповіту припиняється нотаріусом за місцем відкриття спадщини за погодженням зі спадкоємцями та відказоодержувачами.