+38 (066) 292-76-26 (Viber)

АНГЛІЙСЬКА СУДОВА ПРАКТИКА НА УКРАЇНСЬКИЙ ЛАД – 5 СУДОВИХ НОВЕЛ

11.12.2017

 

Нещодавно в Києві відбулася конференція, присвячена українській судовій реформі та англійській практиці вирішення спорів. Були проведені аналогії, згадані плюси і мінуси кожної з систем, а також обговорено які позитивні моменти були впроваджені в українську судову систему.

 

Докладніше про новели українських судів, що вступають в дію 15 грудня 2017 року.

 

№ 1 – стандарти доказування

 

В англійському праві існує три загальноприйнятих стандарти:

·         баланс ймовірностей

·         превалювання доказів

·         кримінальний стандарт

В Україні, до поновлення процесуальних кодексів характерним був лише один стандарт — кримінальний, проте зараз англійські стандарти адаптовані до українських реалій в спрощеній формі.

 

№ 2 – нові інструменти

 

Закон про судову реформу запропонував ряд нових правових інструментів:

·         наказне провадження

·         спрощене позовне виробництво

·         правило негативних фактичних висновків

·         право сторін представляти свідчення свідків, проводити їх допит

·         право сторін щодо залучення експерта в галузі права з деяких питань

 

Не зважаючи на ряд позитивних моментів, їхнє вирішення і врегулювання все одно буде залежати від конкретного суду і конкретної сторони.

 

№ 3 – доказова база

 

Як відомо, сторона зобов'язана подавати доказову базу з позовними вимогами. В свою чергу відповідач зобов'язаний подати заперечення на позов, також супроводивши їх доказами. Проте існує виняток з правил – можливість подання клопотання про ненадання доказів у встановлений судом строк з поважної причини.

 

№ 4 – заходи забезпечення позову

 

Введення обмеженого підходу до застосування забезпечувальних заходів не є випадковим рішенням, а пов'язано насамперед із тим, що є великий ризик використання неблагонадійних юрисдикцій – наприклад РФ і Молдова.

Серед проблемних аспектів, які можуть виникнути, виділено юрисдикцію розгляду заяв про забезпечення заходів в підтримку міжнародного арбітражу – заяви будуть розглядати апеляційні суди загальної юрисдикції.

 

№ 5 – нові умови для відводу судді

 

Наразі адвокат може заявити відвід судді, якщо сумнівається у здатності судді об'єктивно розглядати конкретну справу. Цим часто зловживають адвокати, що знають як той чи інший суддя відноситься до розгляду певної категорії справ. Проте з новим ЦПК такої можливості не буде – стаття 36 говорить, що незгода з процесуальним рішенням судді, рішенням в іншій справі, або з його публічно висловленою позицією з будь-якого юридичного питання, не може бути підставою для відводу.

 

Новий кодекс звичайно виводить господарський процес на більш високий рівень, але його застосування буде залежати від того, як сторони ставитимуться до процесуальних правил, чи будуть їх виконувати сумлінно або формально. Якщо формально – жодні новації не допоможуть, що також підтверджують міжнародні експерти.

 

Автор – Дар’я Сяміна