+38 (066) 292-76-26 (Viber)

АВАНС VS ЗАВДАТОК: ЩО КРАЩЕ?! УНИКАЄМО МАТЕРІАЛЬНИХ ВТРАТ

29.05.2018

 

Аванс і завдаток – попередні платежі по майбутній угоді. Схожість понять полягає в тому, що сторона покупця, бажаючи придбати товар або послугу, заздалегідь вносить певну частину суми, яка зазвичай набагато менше, ніж вся покупка. Мета платежу в наданні гарантії намірів продавцю.

 

ЩО ПОВЕРТАЄТЬСЯ: ЗАВДАТОК ЧИ АВАНС?

 

Якщо підписуєте договір, в якому зазначено, що передоплата передбачена у формі завдатку, варто знати – завдаток не повертається!

Своїм підписом даєте згоду на пропоновані суб’єктом господарювання: продавцем чи виконавцем послуг, умови договору купівлі-продажу товару або замовлення послуги, що надалі унеможливлює вирішення питання щодо повернення коштів у повному обсязі.

 

ЗАВДАТОК

Грошова сума або рухоме майно, що видається кредиторові боржником або споживачем у рахунок належних з нього за договором платежів, на підтвердження зобов’язання і на забезпечення його виконання.

 

ЯКІ ОСОБЛИВОСТІ МАЄ ЗАВДАТОК ЯК СПОСІБ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИКОНАННЯ ЗОБОВЯЗАНЬ?

 

• предметом завдатку може бути лише грошова сума або рухоме майно;
• завдатком забезпечується виконання лише договірних зобов’язань;

• завдаток є доказом укладання договору, особливо в тих випадках, коли договір не потребує письмової форми;

• угода про завдаток, яка обов’язково є письмовою, підтверджує наявність договору. 


 

ВИПАДКИ ВІДМОВИ СТОРІН ВІД УГОДИ:

  1. Коли сторона, яка дала завдаток, відмовляється від виконання договору, завдаток залишається в іншої сторони.
  2. Коли від виконання договору ухиляється інша сторона, то вона зобов’язана не лише повернути завдаток, а й сплатити таку ж за розміром суму – подвійний завдаток, а значить удвічі більше.


АВАНС

Визначена грошова сума або цінності, які покупець чи замовник передають продавцю чи виконавцю робіт у рахунок:

  • майбутніх платежів за передане майно;
  • виконану роботу;
  • надані послуги.

 

В ЧОМУ ГОЛОВНА ВІДМІННІСТЬ?

 

Відмінність авансу від завдатку полягає в тому, що на аванс не покладено функцію забезпечувати взяте сторонами на себе зобов’язання. Незалежно від того, яка сторона відповідальна за невиконання зобов’язання, той, хто отримав аванс, повинен його повернути.

Якщо продавець чи виконавець послуг отримали як аванс певну грошову суму, а договір не було виконано, то незалежно від винної сторони і обставин невиконання, аванс підлягає поверненню.

ПРИКЛАД. У разі укладання договору купівлі-продажу будинку або земельної ділянки, які за своєю формою і змістом не відповідають вимогам закону, а сторони лише домовилися укласти такі договори в майбутньому, передана однією особою іншій грошова сума є авансом, який повинен бути повернутий.

 

ЩО ВИГІДНІШЕ: АВАНС АБО ЗАВДАТОК?

 

Щоб зрозуміти, що вигідніше віддати для забезпечення угоди, аванс або задаток, потрібно міркувати з точки зору кожної сторони договору.

 

ЗАВДАТОК

Для продавця завдаток вигідний тим, що покупець не отримає суму назад, якщо передумає купувати товар або послугу.

 

ПРИКЛАД. У випадку з нерухомістю: якщо покупець висловлює намір купити квартиру і вносить завдаток, а по закінченню граничного терміну її не купує, продавець може зіткнутися з ситуацією втрати інших клієнтів, які вже готові були купити квартиру за цей час. Відповідно, у продавця залишиться на руках завдаток як компенсація.

 

АВАНС

Аванс менш вигідний продавцю, оскільки сам по собі не тягне за собою будь-яких зобов'язань покупця щодо виконання угоди. Якщо продавець почне здійснювати підготовчі роботи для надання послуги або продажу товару, то всі ці витрати ляжуть на нього, а коли покупець відмовиться, доведеться повертати ще й аванс.

В інтересах покупця завдаток вигідний тим, що продавець, отримавши його, зобов'язаний виконати своє зобов'язання і продати товар або послугу саме цьому громадянину або компанії.

 

ПРИКЛАД. Якщо покупець бажає придбати саме цю квартиру, йому краще вносити саме завдаток і тим самим підстрахуватися.

 

Поняття авансу і завдатку близькі одне до одного, але насправді мають великі відмінності з точки зору правових наслідків невиконання зобов'язань за договором.

 

Автор – Дар’я Сяміна