+38 (066) 292-76-26 (Viber)

АВТОРСЬКЕ ПРАВО – ЯК ЙОГО ЗАХИСТИТИ?

 

11.04.2018

Правовий захист потрібен не лише людині, але й результатам її праці. Щоб створити картину, скульптуру, книгу та інші предмети мистецтва слід докласти зусиль і витратити час, тому лише автор має право розпоряджатися результатами власної праці і заробляти кревні.

 

Визначимося із поняттям «авторське право». Згідно із Законом України «Про авторське право та суміжні права» авторське право – сукупність прав, які виникають та належать автору або його правонаступникам у зв‘язку зі створенням або використанням твору літератури, науки, мистецтва.

 

Чим підтверджується авторське право?

Автору видається авторське свідоцтво – документ, що закріплює авторське право. Авторські права не закріплені свідоцтвом – не охороняються згідно чинного законодавства.

 

Об’єктами авторського права є:

 

- літературні письмові твори різного характеру;

- виступи, промови, лекції та ін. твори;

- бази даних та комп’ютерні програми;

- музичні та аудіовізуальні твори;

- твори архітектури, садово-паркового мистецтва;

- фотографічні твори (включаючи твори, виконані способами, схожими до фотографії);

- мистецькі твори (включаючи твори декоративного ткацтва, кераміки, художнього скла, ювелірні вироби й т. п.);

- ілюстрації, креслення, ескізи, карто, що стосуються географії, топографії, архітектури та інших сфер діяльності;

- тексти перекладів для озвучення, дублювання, субтитрування.

 

Внаслідок порушення авторського права, потерпіла особа має право на судовий захист. Через недосконале законодавство, захист авторських прав в Україні має багато нюансів. Зокрема необхідність доведення наявності моральної шкоди, завданою порушенням авторського права, встановлення розміру компенсації й т. п.

 

Судовий захист авторських прав можна поділити на:

 

- доведення наявності авторського права;

- доведення факту порушення цього права;

- визначення розміру компенсації.

 

Щодо визначення розміру компенсації, то за порушення авторського права (стаття 52 Закону України «Про авторське право і суміжні права») передбачено накладення штрафу в розмірі від 10 до 50000 мінімальних заробітних плат.

 

Що потрібно для задоволення вимоги про виплату компенсації?

 

Достатньо наявності доказів, що особою були вчинені дії, визнані як порушення авторського права. Позивачу необхідно пред’явити якомога більше доказів порушення авторського права, бажано вказати обсяг доходу, отриманого правопорушником внаслідок використання плодів авторської праці, наміри відповідача й т. п.

 

Як можна завчасно себе убезпечити?

Фотографам варто звернути увагу на фотобанки. Більшість із них  використовують royalty-freeліцензію: покупець платить фотобанку, а той відраховує відсотки автору.

 

Фотографія

 

Наступний вид ліцензії – rights-managed: твори одного автора є лише на цьому фотобанку і вони ексклюзивні. Важливим є те, що фото з фотобанку вкрасти неможливо. На ньому стоятимуть водяні знаки, а скачати фото без таких знаків і у повному форматі можливо лише після реєстрації й оплати. Це одні із найпростіших і водночас найефективніших способів захисту зображень.

 

Ілюстрація

 

Якщо йдеться про ілюстрації, варто ставити значок копірайту та своє ім’я, прізвище або псевдонім. В ході вирішення спору тільки у автора буде вихідний файл із значком власника та ім’ям. Якщо не дотримуватися зазначених мір, авторство можна довести з допомогою вихідного файлу, який містить дату створення.

У комп’ютерних програмах захисту підлягає лише код та його частини. Якщо говорити про програму, то коли вона випускається, прописується авторство і значок копірайту там теж є. Те саме стосується файлів Word, які зберігаються на комп’ютері з зазначеною датою створення, даючи можливість довести авторство.

У більшості випадків захист авторських прав відбувається через суд і носить довгостроковий характер, тому завчасно звертайтеся до кваліфікованого адвоката, який підготує необхідний пакет документів. У процесі доведення авторського права важливо зібрати якомога більше аргументів і доказів на свою користь.  

 

В Україні захист авторського права не сприймається серйозно, про що свідчить відсутність значної кількості судової практики. Використання піратського контенту: неліцензійних фільмів, програм, книг і навіть торговельних марок – звичайна справа на сьогодні. Тому не зволікайте і подбайте про захист авторських прав завчасно!