+38 (066) 292-76-26 (Viber)

БЕЗКОШТОВНА ЮРИДИЧНА КОНСУЛЬТАЦІЯ - МІФ ЧИ РЕАЛЬНІСТЬ?

31.03.2018

Часто при виникненні певних юридичних проблем, намагаючись уникнути значних фінансових витрат, ми покладаємося на безкоштовну допомогу. Та чи дійсно можна вирішити юридичні питання у такий спосіб? Як кажуть безкоштовний сир лише в мишоловці.

Розбираймося разом.

 

Згідно з частиною першою статті 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу. Питання надання безоплатної правової допомоги на сьогодні врегульовано Законом України «Про безоплатну правову допомогу», який набрав чинності 9 липня 2011 року. Закон передбачає надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.

 

Яку безкоштовну допомогу можна отримати?

  • отримання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань;
  • складання заяв, скарг та інших документів правового характеру;
  • отримання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації;
  • в деяких випадках вам нададуть допомогу щодо супроводу вашої справи в суді чи іншому державному органі.

 

Отримати таку допомогу має право кожен, адже звернутися по неї мають право не лише громадяни України, а й іноземні громадяни, особи без громадянства, біженці, тобто усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

 

Як відбувається отримання безкоштовної юридичної допомоги?

 

На сьогодні, в системі органів юстиції реалізовано можливість отримання безоплатної первинної правової допомоги, зокрема, на базі 733 громадських приймалень, що були створені при головних управліннях юстиції. Для отримання допомоги необхідно надіслати або подати письмове звернення безпосередньо до приймальні. Таке звернення розглядається протягом 30 календарних днів, а у випадку, коли особа просить лише про надання правової інформації – протягом 15 календарних днів.

 

"Підводні камені" безкоштовної юридичної допомоги

 
Хто повинен надавати юридичну допомогу, зокрема безкоштовну, адвокати або юристи, які не мають адвокатського свідоцтва?
 
Рішенням Конституційного Суду України № 13-рп / 2000 від 16 листопада 2000 у справі про право вільного вибору захисника, викладена правова позиція з цього питання.
 
Зокрема, в абзаці п'ятому пункту 5 мотивувальної частини цього Рішення зазначений припис, що „закріплено право будь-якої фізичної особи на правову допомогу, конституційний припис „кожен є вільним у виборі захисника своїх прав“ (частина перша статті 59 Конституції України) за своїм змістом є загальним і стосується не лише підозрюваного, обвинуваченого чи підсудного, а й інших фізичних осіб, яким гарантується право вільного вибору захисника з метою захисту своїх прав та законних інтересів, що виникають з цивільних, трудових, сімейних, адміністративних та інших правовідносин“.
 
Однак рішення КСУ не містить обмежень щодо кола суб'єктів надання правової допомоги та вимог до їх професійної підготовки. Отже, таким «фахівцем» може бути, наприклад, випускник юридичного факультету, який не має стажу роботи та відповідної кваліфікації для здійснення представництва клієнта.
 
У країнах з розвиненою правовою системою дане питання чітко врегульоване і не викликає дискусій. Так, в США, випускники юридичних факультетів не можуть бути допущені до практичної юридичної роботи, для цього вони повинні скласти адвокатський іспит.

Так, державні органи зобов'язані безкоштовно консультувати громадян з профільних питань, але це юристи, які не мотивовані фінансово, дуже часто це малокваліфіковані фахівці або заангажовані (норми законів можуть трактувати на користь свого відомства).

Також варто зазначити, що часто за безкоштовні консультації в юридичних фірмах відповідають молоді фахівці без необхідної практики. Це означає, що клієнт може отримати не тільки загальну, але й неповну, а іноді навіть помилкову інформацію, на підставі якої він прийме неправильне рішення. 

 

Іноді по юридичну безкоштовну консультацію звертаються онлайн до юриста-консультанта. Та навряд Ви будете задоволені якістю. Ви отримаєте короткі загальні відповіді, без урахування особливостей Вашої ситуації. Якщо ви не фахівець в сфері права, то напевне не зможете оцінити повноту отриманої інформації, адже навіть добре кваліфікований адвокат не дасть миттєво повну відповідь на всі питання. На вивчення кожної конкретної ситуації потрібен час, адже необхідно ознайомитися з документами, проаналізувати певне законодавство, практику його застосування, тощо. А усна безкоштовна консультація триває, як правило, не більш ніж годину.

 

Зазвичай, клієнт вважає, що від безкоштовної консультації потрібні лише вказівки на необхідні норми законодавства, а далі він і власними силами може розібратися в ситуації. Але для більшості такий підхід закінчується виникненням нових проблем. Зіштовхнувшись з неймовірною кількістю законодавчих норм, людина ризикує ще більше "потонути" у власній проблемі.

 

На жаль, сучасні реалії такі, що закони – це одне, а зовсім інше – їхнє правозастосування.

 

Чи варто звертатися по допомогу до професійного юриста, послуги якого не безкоштовні? В разі виникнення проблем зі здоров’ям ви навряд будете робити операцію за книжкою або порадою, швидше звернетеся до професіонального лікаря. Так само і в юридичній сфері, чим більше ми покладатимемося на власні сили і будемо зволікати зі зверненням до юриста, тим складніше і дорожче буде виправити ситуацію.

 

Вибір завжди за Вами.

 

Автор - адвокат Дар'я Сяміна.