+38 (066) 292-76-26 (Viber)

БІЛЬШЕ НІЖ СПОРТ? ОСОБЛИВОСТІ СПОРТИВНОГО АРБІТРАЖУ

17.08.2021

Для вирішення подібних спорів створені та функціонують спеціальні третейські (арбітражні) суди, які вирішують спортивні суперечки, як на національному, так і на міжнародному рівні. Спортивні суперечки розглядають і такі специфічні органи: комітети, палати, комісії при спортивних федераціях і лігах.

 

Так куди бігти українському спортсмену або тренеру і де «шукати правду»?

 

Часто навіть футболісти зі стажем не знають куди звертатися, у Федерацію Футболу України (ФФУ) або до Спортивного арбітражного суду (CAS). А до спортивного адвоката звертаються вже коли виникає якась проблема. В Україні немає спортивного кодексу, тому юристу доведеться опрацюватиі національне законодавство танорми світових спортивних організацій.

 

Вирішенням спорів, що мають відношення до спорту, займаються дві міжнародні організації:

 

  • Міжнародний арбітражний рада в області спорту (International Council of Arbitration for Sport, ICAS).
  • Спортивний арбітражний суд (Court of Arbitration for Sport, CAS).

 

ICAS веде організаційні та фінансові справи CAS, забезпечує незалежність CAS і дотримання прав зацікавлених сторін. CAS безпосередньо розглядає фінансові і дисциплінарні суперечки.

Таким чином, при проведенні міжнародних спортивних змагань діє принцип "єдності спорту", тобто тут не тільки визнання єдиних правил проведення змагань, а й застосування єдиних способів вирішення спортивних суперечок. Рішення, прийняте третейським судом, буде визнаватися в усьому світі і може бути примусово виконано на підставі положень Нью-Йоркської конвенції про визнання і приведення у виконання іноземних арбітражних рішень. Безумовно, позитивною є практика розгляду спортивних суперечок в Спортивному арбітражному суді м Лозанни (Швейцарія).

 

 Особливості роботи CAS:

 

  • Для того, щоб CAS був правомірнийрозглядати спір, потрібно, щоб така можливість була передбачена угодою сторін, так зване«арбітражне застереження». Таке застереження може бутив трудовому договорі спортсмена, в цивільно-правовому договорі тав регламенті спортивних організацій.
  • Через те, що в спортивних суперечках вирішальне значення має швидкість і оперативність судових розглядів, в CAS в рамках апеляційної процедури, при оскарженні рішення спортивної федерації дається термін всього 21 день. Оскарження рішення допустимо протягом 30 днів.
  • Якщо у звичайному арбітражі у сторін є можливість домовитися про місце суду, то в CAS, відповідно до ст. R 28 Спортивного арбітражного кодексу місцем у всіх випадках є Швейцарія, м Лозанна, і це положення імперативне.
  • CAS фактично має монополію в міжнародних спортивних справах, особливо в справах, пов'язаних із застосуванням допінгу. Даний успіх пояснюється вдало складеним Спортивним арбітражним кодексом, а також ефективним функціонуванням національного права Швейцарії.
  • Не дивлячись на те, що нагороди CAS загальнодоступні, Судові процеси в CAS в основному проходять за закритими дверима, якщо сторони не домовилися про інше.
  • У CAS діє закритий список арбітрів, тобто тільки особи перераховані в «Список арбітрів CAS» можуть бути призначені як арбітри (Код CAS, Статті R38, R39 і R48). На сьогодні список CAS налічує майже 400 арбітрів з різних континентів і з різною юридичною освітою, кожен призначається на поновлюваний чотирирічний період.

 

Спортивний арбітраж потрібно розглядати як окрему галузь права, він має ряд унікальних функцій, адаптованих до конкретних потреб спортивної сфери, з іншими правилами і процедурами.

 

Навіщо спортсмену адвокат?

 

  • Підписання контракту з клубом.
  • Перехід з одного клубу в інший.
  • Укладаннярекламного контракту.
  • Захист авторських прав та інтелектуальної власності.
  • З питань допінг-контролю.
  • Юридична допомога спортсмену за кордоном.
  • Представництво та захист інтересів клієнта.

 

З будь-яких питань в сфері спортивного права, представлення інтересів клієнта в судових органах та інших організаціях незалежно від виду спорту, звертайтесь за телефоном +38 (066) 292-76-26 (Viber).

 

Ваш адвокат - Дар'я Сяміна.