+38 (066) 292-76-26 (Viber)

БОРГОВА РОЗПИСКА – ЯК СКЛАСТИ ПРАВИЛЬНО?

14.06.2018

 

Останнім часом відзначається тенденція до збільшення кількості нотаріально засвідчених боргових розписок. Це обумовлено бажанням позикодавців мінімізувати ризики й уникнути в майбутньому суперечок і судової тяганини з недобросовісними позичальниками. Що таке "боргова розписка" відомо багатьом, але те, що це окрема форма договору, передбачена Цивільним кодексом України (далі – ЦКУ), знають одиниці.

 

Боргова розписка застосовується в цивільно-правових відносинах, пов'язаних з отриманням грошових коштів однією стороною і передачею їх іншій стороні на виконання зобов'язання або у добровільному порядку.

 

Згідно зі статтею 1046 ЦКУ позикодавець делегує позичальникові право володіння грошима або ж іншими цінностями, речами. Позичальник зобов'язується здійснити повернення позикодавцеві відповідної грошової суми або аналогічної кількості речей відповідного роду і якості у встановлений термін.

 

СКЛАДАЄМО БОРГОВУ РОЗПИСКУ – 7 ПРАВИЛ:

 

  • Якщо сума перевищує 170 грн (тобто 10 неоподатковуваних мінімумів доходів), то розписка обов’язково складається у письмовій формі;
  • Краще складати боргову розписку від руки. В разі стягнення боргу в судовому порядку буде проводитись графологічна експертиза і одного підпису боржника буде недостатньо. Слід чітко прописувати суму, яку ви даєте в борг – як цифрами, так і прописом;
  • Якщо позичаєте валюту – в розписці слід вказати еквівалент суми в національній валюті. Важливо прописати повернення грошей в тій самій валюті або зазначити, що гроші слід повернути у гривневому еквіваленті по курсу на момент повернення боргу;
  • Детально прописуйте реквізити сторін: повні паспортні дані та ІПН;
  • Вкажіть точні терміни: обов'язково зазначте дату складання боргової розписки, а також дату повернення боргу (період часу, протягом якого боржник зобов'язується повернути грошові кошти або цінності);
  • У разі домовленості з боржником, що він зобов’язується сплачувати відсотки за користування грошима, це теж треба вказати у розписці;
  • Не зайвим буде залучити двох свідків і написати в розписці, що документ складено у їхній присутності.

 

Важливо!

Що стосується посвідчення розписки, то нотаріального посвідчення вона не потребує. Водночас це не позбавляє можливості посвідчити нотаріально підпис боржника. Нотаріус може засвідчити підпис позичальника, але на факт передачі коштів це жодним чином не впливає. Нотаріальне посвідчення підпису лише свідчить про те, що позичальник розписався сам, перебуваючи у здоровому глузді та за власним бажанням, що позбавить останнього надалі посилатися на такі обставини.

 

ТЕРМІН ДІЇ

 

Термін дії боргової розписки – строк, на який передані гроші. Для стягнення боргу важливішу роль відіграє саме термін позовної давності, який становить три роки і застосовується судом лише за заявою відповідача.

Якщо в розписці вказана дата повернення – термін позовної давності обчислюється з цієї дати. Якщо дата повернення грошей в розписці не вказана – термін позовної давності обчислюється з дати, коли спливає 30-денний термін повернення боргу після його запиту позикодавцем.

 

КОЛИ ПОВЕРНУТИ БОРГ НЕМОЖЛИВО?

 

Законодавством України передбачено стягнення, у першу чергу, грошових коштів. Якщо ж у боржника немає достатньої кількості грошей для задоволення вимог позивача, то стягнення може бути звернено на інше майно. Але якщо і майна у боржника немає? Наприклад, все оформлено на дружину або батьків. Або якщо у боржника немає роботи а, отже і заробітної плати, з якої суд міг би зобов'язати його списувати щомісячний відсоток в рахунок погашення боргу, стягнути останній практично неможливо.

 

ЯК СТЯГНУТИ БОРГ БЕЗ БОРГОВОЇ РОЗПИСКИ?

 

Що робити, якщо гроші були передані в борг без розписки? Якщо ваші довірчі відносини не гарантували своєчасне повернення позикових коштів, і гроші ви так і не отримали, виникає необхідність стягувати борг примусово. Звертатися до суду у подібному випадку немає сенсу, оскільки в суді передача грошей може бути доведена лише документально – розпискою, договором позики, або іншим документом, який прямо свідчить про це. Показаннями свідків передачу грошей довести не можна – це прямо заборонено законом.

 

ВАШІ ДІЇ:

 

  1. Почніть переговори з боржником на предмет повернення боргу, а розмову записуйте на аудіо або відео носій. В ході розмови слід домогтися того, щоб боржник визнав борг, обговорити з ним суму боргу, дату повернення, імовірність перенесення строку повернення, з'ясувати причини, через які він не може повернути борг і т.д. Обов'язково називайте суми, дати, а також намагайтеся у розмові ідентифікувати особу, наприклад, згадайте його прізвище і спонукайте до того, щоб він підтвердив суму боргу та обумовлений термін повернення.
  2. Почніть листування з боржником. Пишіть йому смс-повідомлення, електронні листи, направляйте поштові листи з вимогою повернення боргу. Є ймовірність, що він відповість на ваші смс і буде обговорювати проблему. У листуванні також слід згадувати суми, дати, особисті дані боржника. Це також буде розцінено як підтвердження боргу позичальником.
  3. Зверніться в поліцію із заявою про факт шахрайства з боку вашого боржника. У поліції знадобляться всі листування з боржником, аудіо та відеозаписи.

 

На жаль подібні ситуації трапляються досить часто, тому будьте уважними при позичанні коштів. В разі виникнення проблем із повернення, краще за все одразу звернутися по допомогу до адвоката – це допоможе правильно скоординувати дії та значно скоротити терміни стягнення боргу.

 

Автор – Дар’я Сяміна