+38 (066) 292-76-26 (Viber)

ЧОРНИЙ PR АБО ЯК ДІЮТЬ КОНКУРЕНТИ В УКРАЇНІ?

15.09.2018
 
Близько двох місяців тому до мене звернувся потерпілий, якому я, як адвокат, надала правову допомогу та звернулася до суду із позовом про захист його законних прав та інтересів, що були порушені. На жаль, не можу розкривати конфіденційну інформацію, яку мені довірив клієнт за адміністративно-кримінальною справою, що вже на даний час розглядається у суді. 
 
Проте мене, як адвоката, надзвичайно обурила і неприємно вразила поведінка іншої сторони. Близько тижня тому мені почали дзвонити і погрожувати, щоб я облишила справу. Після цього почалися напади на мою сторінку у мережі Facebook, де один за одним протягом двох днів з’являлися «відгуки» начебто від моїх клієнтів. 
 
Відгуки складалися із двох або трьох слів: «не сподобалося», «не подобається адвокат», «поганий адвокат», «не допомогла» та інші на кшталт описаних. Людина, яка насправді хоче поскаржитися на неправомірні або непрофесійні дії адвоката, або будь-якого іншого спеціаліста, опише ситуацію та подробиці справи чи звернення, а згодом зазначить в чому саме їй не допоміг спеціаліст. Та аж ніяк не писатиме «не сподобався», «не допомогла».
 
Крім того, відгуки були написані людьми, що мешкають як у різних областях, містах та районних центрах України (мої клієнти в переважній більшості кияни або мешканці київської області), так із мешканцями Росії.
 
Надзвичайно прикро, що конкуренти не бажають доводити власну правоту і відстоювати позицію у суді, а вдаються до таких «дешевих методів». Проте що ще гірше, то це люди, які погоджуються написати «відгуки» на сторінці спеціаліста, про діяльність якого не мають жодного уявлення. 
 
Низький рівень правової культури є справжньою проблемою в Україні, так само як і недобросовісна конкуренція. Компанії або окремі юристи чи адвокати, піддані атакам з боку конкурентів, не тільки втрачають клієнтів, але, в особливо важких випадках, припиняють своє існування. Причому це стосується не тільки новачків у бізнесі, але і великих гравців ринку.
 
Борімося чесно? Доводьмо позицію у суді, користуючись аргументами та свідченнями? Давайте не писати «бо мене попросили», а користуватися власною думкою? 
 
Давайте разом вводити «моду» на чесність та справедливість!