+38 (066) 292-76-26 (Viber)

ДОГОВІР ДАРУВАННЯ НЕРУХОМОГО МАЙНА: НА ЩО ЗВЕРТАТИ УВАГУ?

21.08.2018

 

Трапляються ситуації, коли необхідно оформити договір дарування нерухомості: квартири, земельної ділянки або будинку. Про особливості договорів та тернисті шляхи їх укладання читайте далі.  

 

За договором дарування одна сторона передає або зобов'язується безоплатно передати іншій майно у власність. Момент укладення договору не обов’язково має збігатися з моментом переходу права власності на майно.

 

Оскільки договір дарування є безоплатним, він не містить обов'язок обдарованого виконувати на користь дарувальника будь-яку дію майнового або немайнового характеру. Під час укладання договору дарування обов’язкова присутність представників обох сторін.

 

Майно за договором дарування передається лише за життя: як дарувальника, так і обдарованого. Відносини, що виникають на підставі договору дарування мають особистий характер і зі смертю однієї зі сторін договору, зобов'язання за ним припиняються.

 

Особливості успадкування

Майно, передане у власність обдарованого за договором, після його смерті включається в загальну спадкову масу і успадковується на загальних підставах. Те саме можна сказати про випадок, якщо дарувальник помер до настання обставин, які обумовлюють перехід права власності на майно обдарованій особі. У такому випадку у спадкоємців дарувальника не виникає жодних зобов'язань із передачі майна обдарованому.

 

Важливий момент – якщо квартира або будинок були подаровані громадянину, що перебуває в шлюбі, за умови розірвання шлюбу, майно не вважається спільно нажитим і залишається у власності обдарованого.

 

Майно не повертається дарувальнику у разі смерті обдарованого. Крім дарувальника на майно претендуватимуть і подружжя, і діти покійного.

 

Що містить договір дарування?

• Місце і дату укладення

• ПІБ, місце проживання та паспортні дані дарувальника та обдарованого

• Відомості про майно, що передається в дар

• Порядок передачі дару

• Підстави і порядок розірвання договору

• Підписи сторін

 

Які основні правила оформлення договору дарування?

  1. Договір дарування квартири обов’язково оформлюється в нотаріальній формі (згідно зі ч. 2 ст.719 Цивільного кодексу України).
  2. Договір дарування оформлюється у трьох примірниках: один залишається у нотаріуса, два інші у сторін договору.
  3.  Для оформлення договору обидві сторони – дарувальник і обдарований, повинні зібрати необхідні документи, скласти текст договору і пройти процедуру державної реєстрації.

 

Чи може обдарований відмовитися від договору дарування?

Особа, що передає річ через будь-яку іншу особу для вручення її обдарованому, має право відмовитися від договору дарування до вручення цієї речі обдарованому. Усі подарунки, які були направлені обдарованому без його попередньої на це згоди, вважаються прийнятими, якщо він негайно не заявить про відмову від дарунка.

 

Чи можна розірвати договір дарування?

За загальними правилами розірвання договору дарування квартири або будь-якої іншої нерухомості, таке розірвання в односторонньому порядку не дозволяється. Щоб розірвати договір в односторонньому порядку необхідна наявність чітко встановлених в договорі чи законі умов. За таких умов можна вимагати повернення дарунка, але лише у випадку якщо його не продали, знищили, передарували і т.д.

 

 

Що варто знати про договір дарування?

  • Договір дарування можуть укладати як фізичні особи, так і юридичні;
  • Батьки, опікуни не мають права дарувати майно дітей, підопічних;
  • Договір дарування від імені особи, що дарує, може укласти представник. Якщо в договорі не зазначено ім’я обдарованого, договір вважається нікчемним;
  • Договір дарування може бути укладений з певними умовами, необхідними для переходу права власності на подарунок (одруження, досягнення повноліття, народження дитини і т.д.).

 

Скласти договір дарування, при цьому враховувати всі нюанси, складно. Якщо хочете переконатися, що договір складено з урахуванням усіх необхідних умов та вимог, краще звернутися до кваліфікованого юриста.

 

Автор – адвокат Дар’я Сяміна