+38 (066) 292-76-26 (Viber)

КІБЕРСПОРТ В УКРАЇНІ

12.01.2022

 

Українська кіберспортивна команда Natus Vincere (NaVi) здобула найбільшу перемогу у 2021 році. NaVi стали переможцями мейджор-турніру з кіберспортивної дисципліни Counter-Strike: Global Offensive та отримала призові у розмірі 1 млн доларів. Найбільш високооплачуваний гравець у Dota2 – Johan N0tail Sundstein з OG, його загальний дохід за участь у змаганнях становить $6,8 млн.

 

Ви і досі вважаєте кіберспорт грою для школярів?

 

Український кіберспорт знаходиться на досить високому рівні. У країні діють комерційні та громадські організації, які організовують великі, видовищні змагання зі значними призами. Окрім Наказу Міністерства молоді та спорту від 7 вересня 2020, який надав кіберспорту в Україні офіційне визнання, 21 липня 2021 Федерація кіберспорту України отримала національний статус. Цей статус надав UESF ще більше повноважень для проведення офіційних змагань, запуск освітніх програм, формування мережі офіційних тренувальних баз збірних команд, присвоєння звань і розрядів спортсменам та інших кроків для розвитку кіберспорту в Україні.

 

В Україні правове регулювання щодо надання легальних юридичних послуг на договірні взаємовідносини у тому числі укладання спонсорських угод на спонсорство кіберспортивних турнірів між видавцем комп’ютерних ігор, організаторами турнірів та кіберспортсменами в кіберспортивній індустрії регулюється деякими нормативно-правовими актами:

 

  • Цивільний кодекс України;
  • Господарський кодекс України;
  • Кодекс Законів «Про працю» в Україні;
  • Закон України «Про рекламу».

 

Як вирішувати кіберспортивні спори?

 

Кіберспортивні спори, враховуючи неврегульованість цієї індустрії, зазвичай вирішуються в переговорному порядку або за допомогою медіації. У виняткових випадках сторони звертаються до суду відповідної юрисдикції чи арбітражу (наприклад, ACES при WESA (Arbitration Court for ESports)). Допомогти у вирішенні спорів у цій сфері можуть також відповідні кіберспортивні організації/федерації.

 

Найчастіше спори трапляються між клубами та гравцями, виробниками ігор та організаторами змагань. Предметом спору в більшості випадків є порушення договірних зобов’язань або порушення прав інтелектуальної власності. Спірними можуть бути питання спонсорства, порядку «стрімінгу» гри гравцями клубу, трансферу гравців від одного клубу до іншого, звільнення гравців за вживання допінгу/маніпулювання результатами/невідвідування обов’язкових турнірів, дострокового розірвання договору, розподілу виграшів/роялті тощо.

 

Водночас організатор турніру, який проводить його без отримання відповідної ліцензії, може стати порушником авторських прав на гру, прав на торговельні марки з назвою гри, а також на зображення персонажів, які правовласник зареєстрував для продажу символіки та товарів.

 

Предметом арбітражних спорів можуть бути порушення договірних зобов’язань, щодо укладань ліцензійних угод, питання спонсорства, трансферу гравців від одного клубу до іншого, вживання допінгу, маніпулювання результатами, розподілу виграшів, роялті тощо. А беручи до уваги що це специфічна і молода сфера для України, без адвоката тут ніяк.

 

З будь-яких питань у сфері спортивного права, в тому числі щодо іміджевих прав, представлення інтересів клієнта в судових органах та інших організаціях незалежно від виду спорту, звертайтесь за телефоном +38 (066) 292-76-26 (Viber).

 

 Ваш адвокат - Дар'я Сяміна