+38 (066) 292-76-26 (Viber)

КРИПТОВАЛЮТИ – ДО ЯКОГО СУДУ ЗВЕРТАТИСЯ, ЯКЩО ЗІТКНУЛИСЯ ІЗ ШАХРАЯМИ?

 

 

“Ризик приходить від незнання того, що ви робите”

(с) Уоррен Баффет, американський інвестор

 

Як відомо в Україні офіційно не визначений статус «криптовалюти», що тягне за собою цілий ряд ускладнень, адже операції із криптовалютами дедалі більше стають звичайним явищем. Перш ніж здійснювати будь-яку діяльність, пов'язану з операціями купівлі-продажу, обміну, а також конвертації криптовалют, як фізичні так і юридичні особи повинні вивчити «правила гри».

 

ОСНОВНІ РИЗИКИ:

 

Ризик № 1 – чи існують хоч якісь гарантії повернення інвестованих коштів у кріптовалюті?

 

На даний час нажаль ні, адже заощадження в криптовалютах не гарантуються Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, оскільки такі заощадження не вважаються банківськими депозитами.

 

Ризик № 2 – кібератака.

 

Завжди існує можливість втрати коштів черезкрадіжку, наприклад, внаслідок кібератак на платформи обміну криптовалют або інфраструктуру їх використання.

 

Ризик № 3 – звернення до суду не допоможе/допоможе?!

 

Якщо ви стали жертвою кіберзлочину, єдиною доступною формою правового захисту може бути кримінальне провадження – проте через невизначений статус криптовалют українські державні установи не мають правових підстав для надання такого захисту інвесторам і користувачам криптовалют.

 

Ризик № 4 – спекуляції.

 

Значні цінові коливання криптовалют створюють ще один ризик – спекулятивність і неврегульованість рівнів комісійних винагород за здійснення операцій в криптовалютах.

 

 

Ризик № 5 – відсутність розвинутої інфраструктури.

 

Наразі криптовалютине є загальноприйнятими в торгово-сервісних мережах – вони не визнані законним засобом платежу та не є валютою.

 

НБУ також не визнає криптовалюту, попереджаючи про випадки шахрайства: "Ми можемо сказати, що це точно не валюта, тому що немає центрального емітента. І ми не можемо визнати це платіжним засобом", заявив заступник голови НБУ Олег Чурій (Ukrainian Financial Forum2017).

 

Наостанок, думка експерта Bitcoin Foundation Р. Андерсена, який радить звичайним людям поки триматися подалі від біткоин. Дослідник говорить про фінансові труднощі, пов'язані з використанням біткоин, а також порівнює цифрову валюту з раннім Інтернетом і нарікає на незахищеність комп'ютерів і даних, що зберігаються на них, від шахрайських дій у процесі здійснення операцій. Експерт стверджує, що такий порядок речей тимчасовий, однак його слід перечекати.

 

Автор – Дар`я Сяміна