+38 (066) 292-76-26 (Viber)

МОРАЛЬНА ШКОДА – ЯК ОТРИМАТИ КОМПЕНСАЦІЮ?

09.05.2018 

 

Моральна шкода продовжує викликати безліч запитань: що може вважатися моральною шкодою, як отримати відшкодування, який механізм компенсації за цією категорією справ діє в Україні?

 

Моральна шкода – це шкода немайнового характеру, що виникла внаслідок моральних чи фізичних страждань, або інших негативних явищ, заподіяних фізичній чи юридичній особі незаконними діями або бездіяльністю. 

 

Як правова категорія моральна шкода з’явилась в українському цивільному праві не так давно, а саме з 1993 року, шляхом доповнення Цивільного кодексу статтею «Відшкодування моральної (немайнової) шкоди».

 

Така шкода може полягати в моральних переживаннях, спричинених:

  • втратою родичів або роботи;
  • неможливістю продовжувати активне громадське життя;
  • розкриттям сімейної, лікарської таємниці;
  • поширенням неправдивих відомостей, що ганьблять честь, гідність чи ділову репутацію громадянина;
  • тимчасовим обмеженням або позбавленням будь-яких прав;
  • фізичним болем внаслідок каліцтва;
  • іншим ушкодженням здоров'я або внаслідок захворювання, перенесеного в результаті моральних страждань.

 

Згідно з чинним законодавством потерпіла сторона може вимагати відшкодування збитків у разі:

  • заподіяння шкоди джерелом, що представляє підвищену небезпеку;
  • незаконного засудження, затримання, взяття підписки про невиїзд або накладення адміністративного стягнення;
  • розповсюдження неправдивої інформації, яка зганьбила честь, гідність чи репутацію потерпілого.

 

Як звернутися по відшкодування?

Подати позов до суду. Розгляд позову відбувається в судах загальної юрисдикції. Потерпілому слід подати заяву, в якій він зазначає які саме протиправні дії були скоєні проти нього. Щоб домогтися відшкодування морального збитку, слід довести сам факт наявності збитків.

У заяві намагайтесь уникати стандартних фраз і залучайте якомога більше свідків. Важливим доповненням стануть медичні довідки про зміну стану здоров'я і висновки експертів, а також особисте листування і навіть фотографії.

 

ВАЖЛИВО! На відновлення немайнових прав строк позовної давності не поширюється.

 

Розмір компенсації моральної шкоди та способи стягнення.

Межі стягнення моральної шкоди не встановлено законодавством. Важливо те, що розмір моральної шкоди визначається судом незалежно від майнової шкоди. Позивачу слід надати суду докази завданої моральної шкоди та докази, що пояснюють чому він має отримати компенсацію саме у такому розмірі.

Якщо потерпілий вимагає значної суми відшкодування, суд неодмінно спитає «звідки така цифра»? Оцінка відповідальності винної сторони є досить умовною, тому суд може  оцінити ситуацію суб’єктивно. Законом передбачені принципи, якими суд керується при визначенні розміру відшкодування – розумність, справедливість, виваженість.

 

Що враховує суд при розгляді даної категорії справ?

 

1) Аналізуючи зміст судових рішень, слід зазначити, що відмовляючи неправомірно в задоволенні позову в частині відшкодування моральної шкоди у справах, в яких відшкодування моральної шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки не є самостійною вимогою, суди першої інстанції не звертають увагу на те, що зі страхової компанії відшкодовується моральна шкода у двох випадках:

  • у зв’язку з ушкодженням здоров’я потерпілого (Закон України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (ст. 22, 23);
  • коли страхова компанія неправомірно відмовляє позивачу у визнанні страховим випадком дорожньо-транспортної пригоди.

 

В інших випадках, як спричинення душевних страждань, моральна шкода відшкодовується з винної особи. При цьому враховується доведеність спричинення моральної шкоди та вина потерпілого.

 

2) Зі змісту декількох судових рішень, наданих для узагальнення у справах про захист прав споживачів, в яких однією із вимог є вимога про відшкодування моральної шкоди вбачається, що судам слід звертати увагу на те, що моральна шкода відшкодовується тільки в тому випадку, якщо шкода завдана каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю потерпілого, (Закон України «Про відповідальність за шкоду, завдану внаслідок дефекту в продукції» від 19.05.2011 р. (пункт 5 частина 1 ст. 4).

 

Так, вирішуючи питання про відшкодування моральної шкоди у справах про зобов’язання вчинити певні дії та відшкодування моральної шкоди, суди першої інстанції виходили з доведеності позовних вимог.

 

3) Проблемне питання, що виникнуло при розгляді справ цієї категорії, це питання, пов’язане з визначенням розміру відшкодування моральної шкоди.

 

За загальним правилом, щоб призначити справедливе відшкодування, необхідно оцінити адекватність майнового блага завданій моральній шкоді. Для цього слід здійснити грошову оцінку відповідного майнового блага та моральної шкоди. Останнє буде вчинено з урахуванням критеріїв визначення розміру відшкодування моральної шкоди, що передбачені в абзаці другому частини 3 ст. 23 ЦК України.

 

Враховуються:

 

  • стан здоров’я потерпілого;
  • тяжкість вимушених змін у його життєвих і виробничих стосунках;
  • ступінь зниження престижу, ділової репутації, час та зусилля, необхідні для відновлення попереднього стану;
  • добровільне – за власною ініціативою чи за зверненням потерпілого – спростування інформації редакцією засобу масової інформації.

 

Методики визначення розміру відшкодування моральної шкоди, які описуються в юридичній літературі, переважно орієнтовані на випадки завдання такої шкоди внаслідок делікту. Проте навіть для деліктних зобов’язань єдиної методики, яка б мала загальне обов’язкове (чи хоча б загальне рекомендаційне) значення, немає. Розмір відшкодування моральної шкоди має визначатися у кожному конкретному випадку з урахуванням особливостей конкретного правовідношення.

Не варто забувати, що відшкодування моральної шкоди згідно з чинним законодавством України може відбуватися як в грошовій, так і в іншій матеріальній формі. У першому випадку потерпіла особа отримує гроші, а в другому – будь-які матеріальні блага (авто, путівку до лікувально-оздоровчого закладу, тощо).

 

На практиці довести заподіяння моральної шкоди набагато складніше, ніж майнової. Позивачеві доведеться переконати суддів, що погіршення фізичного здоров’я або психологічного стану стало наслідком неправомірних дій кривдника.

За умови правильно підготовлених документів, зібраних доказів і свідчень, позивач може  розраховувати на задоволення позиву і отримання моральної компенсації.

 

На жаль, практика відшкодування моральної шкоди в Україні перебуває на слабкому рівні та вимагає активного розвитку, чому може посприяти позиція громадян, які будуть якомога частіше відстоювати свої права. Лише за такої умови права людини насправді стануть пріоритетом для держави.

 

Автор - адвокат Дар'я Сяміна