+38 (066) 292-76-26 (Viber)

НОТАРІАЛЬНА ТАЄМНИЦЯ, ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО?

30.07.2018

 

У процесі роботи нотаріус отримує велику кількість найрізноманітнішої інформації. Клієнти надають йому дані, без яких часом неможливо укладення угоди і проведення інших нотаріальних дій. Це може бути лікарська, банківська таємниця або ж інші відомості, які не можна розголошувати. Згідно зі ст. 8 Закону України «Про нотаріат», нотаріус зобов'язаний зберігати нотаріальну таємницю.

 

Що таке «нотаріальна таємниця»?

 

Нотаріальна таємниця – сукупність відомостей, отриманих під час вчинення нотаріальної дії або звернення до нотаріуса заінтересованої особи, в тому числі про особу, її майно, особисті майнові та немайнові права та обов'язків і т.д. Законом передбачено, що нотаріус не має права виступати як свідок стосовно відомостей, які становлять нотаріальну таємницю і стали відомі нотаріусу у зв'язку із вчиненням нотаріальних дій, окрім випадків, коли цього вимагають особи, за дорученням яких або щодо яких вчинялися нотаріальні дії.

 

Нотаріус повинен зберігати таємницю, навіть у тих випадках, коли його діяльність обмежується наданням правової допомоги чи ознайомленням з документами і нотаріальна дія або дія, яка прирівнюється до нотаріальної, нотаріусом не здійснювалася.

 

Вилучення реєстрів нотаріальних дій та документів, що передані нотаріусу на зберігання, а також печатки нотаріуса не допускається. Такі реєстри та документи можуть бути надані нотаріусом суду за мотивованою постановою суду тільки для огляду і повинні бути повернуті судом нотаріусу негайно після огляду.

 

Залежно від того, яку інформацію нотаріусу не можна розголошувати, таємниця буває:

 

1. Державна.

2. Службова: дані, що стосуються професійної діяльності.

3. Професійна: особиста таємниця, довірена нотаріусу.

4. Комерційна: інформація, пов'язана з веденням бізнесу.

5. Особиста: таємниця приватного життя клієнта.

Жодна із цих таємниць за жодних обставин не повинна бути розголошена.

 

Хто, крім нотаріуса, має дбати про нерозголошення «нотаріальної таємниці»?

 

• заступники нотаріусів;

• співробітники нотаріальної контори, в тому числі помічники, стажисти;

• особи, які проводять перевірку професійної діяльності нотаріуса;

• особи, які мають доступ до конфіденційної інформації: судді, працівники прокуратури, слідчі і т.д.

 

ВАЖЛИВО!

 

Про нотаріальну таємницю, як про професійну, говорити доцільно лише у відношенні нотаріусів, які отримують відповідні відомості в процесі здійснення професійної діяльності. Всі інші особи, які здійснюють окремі види нотаріальної діяльності, а також особи, які залучаються до вчинення нотаріальних дій або перебувають у трудових відносинах з нотаріусом, і т.д., зобов'язані зберігати нотаріальну таємницю згідно зі статтею 8 Закону України "Про нотаріат", але при цьому нотаріальна таємниця не є їх професійною таємницею.

 

Згідно з ч. 1 ст. 8 Закону України "Про нотаріат", відповідна інформація становить предмет нотаріальної таємниці, тільки якщо вона була отримана в одному з таких випадків:

 

  • під час вчинення нотаріальної дії;
  • під час звернення до нотаріуса.

Отже, нотаріус і особи, винні в порушенні нотаріальної таємниці, не мають права поширювати інформацію, отриману від своїх клієнтів. Це стосується і фізичних, і юридичних осіб. Порушення цього правила карається законом.

 

Автор - адвокат Дар'я Сяміна