+38 (066) 292-76-26 (Viber)

ОБШУК НА НОВИЙ ЛАД 2018 – ПОЛЕГШЕННЯ ЧИ ОБМАН?

01.02.2018

Закон України від 16.11.2017 року № 7275, відомий в народі як «Маски-шоу стоп», а в законодавчій базі «Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального судочинства та інших осіб правоохоронними органами при здійсненні досудового розслідування» приніс довгоочікувані зміни.

На думку адвокатів, Закон приніс ряд позитивних змін та загальна кількість обшуків зменшилася, однак не «обшуком єдиним» живуть органи досудового розслідування. Детальніше про те, що змінилося і в який бік.

ЗВУКО - І ВІДЕОФІКСАЦІЯ

 

Згідно зі змінами до КПК (пункт 5 статті 27) обов'язкова звуко- і відеофіксація вводиться при проведенні будь-яких процесуальних дій під час досудового розслідування, найчастіше під час обшуків.

УВАГА!

Регламентація того, як саме повинна проводитися зйомка, КПК не містить – чи має вона бути безперервною, хто повинен бути в кадрі, що саме слід фіксувати і т.д.

Сторона захисту відтепер має право:

  • самостійно вести зйомку під час обшуку.

Сторона захисту не має права:

  • розголошувати відомості досудового розслідування без письмового дозволу слідчого або прокурора – загрожує кримінальною відповідальністю.

Слідству забороняється:

  • тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв'язку, якщо забезпечений безперешкодний доступ до інформації на носіях даних;

  • використовувати як докази вилучені під час обшуку документи, техніку та інші матеріали, якщо до цих слідчих дій не був допущений адвокат.

ВИНЯТОК (пункт 2 статті 168 КПК) – слідчі органи мають право вилучати електронні інформаційні системи або їх частини, мобільні термінали систем зв'язку у випадках, коли необхідно провести експертне дослідження самого носія інформації, а також, якщо об'єкти причетні до скоєння кримінального злочину.

 

Що робити, якщо до Вас прийшли з обшуком?

  • В першу чергу – вимагайте присутність свого адвоката, а також зафіксуйте це прохання просто на постанові судді, який дозволив обшук;

  • Постарайтеся викликати адвоката як можна раніше – закон не зобов'язує слідчого починати слідчі дії тільки після прибуття адвоката.

Автор – Дар’я Сяміна