+38 (066) 292-76-26 (Viber)

ОСОБЛИВОСТІ РОЗГЛЯДУ Й ВИРІШЕННЯ СПОРТИВНИХ СПОРІВ В УКРАЇНСЬКИХ ІНСТАНЦІЯХ

14.09.2021

В учасників спортивних відносин часто постає питання, чи можуть вони звернутися до національних судів за захистом своїх прав. Деякі вважають, що можуть, але спортивні спори мають свої особливості, і головна з них – спортивні спори розглядатися у національних судах не можуть. Кожна спортивна асоціація незалежно від виду спорту має свою власну систему органів, які вирішують спортивні спори. Візьмемо на приклад, найпопулярніший вид спорту в Україні – футбол.

Система органів для вирішення спорів складається із постійних комітетів Української асоціації футболу (УАФ), контрольно-дисциплінарного комітету УАФ, апеляційного комітету УАФ та Палати з вирішення спорів УАФ.

УАФ є громадським об’єднанням фізкультурно-спортивного спрямування, утвореним за організаційно-правовою формою як громадська спілка.

 

Тож які особливості УАФ?

  • УАФ утворена і діє на принципі добровільності, тобто кожна особа має право на вільну участь або неучасть в УАФ, вільно вступити або припинити членство в ній;
  • Самоврядність, тобто у всіх членів УАФ є право самостійно здійснювати управління діяльністю УАФ відповідно до її мети, визначати напрями діяльності, а також невтручання органів державної влади, інших державних органів, органів влади АРК, органів місцевого самоврядування в діяльність УАФ (крім визначених законом випадків).

 

Статутом УАФ визначено, що Контрольно-дисциплінарний комітет (І інстанція) та Апеляційний комітет (ІІ інстанція) як органи здійснення спортивного правосуддя вирішують усі внутрішні спори між УАФ, її членами та іншими особами, які залучені або працюють у футболі. Апеляційний комітет розглядає апеляції на рішення Контрольно-дисциплінарного комітету.

Юрисдикція та процесуальні дії органів здійснення футбольного правосуддя визначаються Дисциплінарними правилами УАФ. А органом, який вирішує спори, що виникають між суб’єктами футболу, є Палата з вирішення спорів УАФ (ПВС УАФ), яка здійснює свою діяльність відповідно до Регламенту ПВС УАФ.

 

Контрольно-дисциплінарний комітет УАФ розглядає і вирішує справи як орган першої інстанції та здійснює безпосередній нагляд за рішеннями інших органів і їх виконанням. КДК УАФ слідкує, щоб клуби не порушували права та інтереси гравців, тренерів, технічного і медичного персоналу та правильно застосовували норми локальних нормативних актів та нормативно-правових актів України при ухваленні своїх рішень.

 

Апеляційна палата УАФ розглядає апеляційні скарги на рішення КДК та дисциплінарних органів юридичних осіб, але вона не здійснює моніторинг та нагляд за рішеннями органів юридичних осіб.

 

Палата з вирішення спорів УАФ є незалежною інстанцією з розгляду та вирішення спорів. До компетенції ПВС УАФ відносяться спори щодо трудових відносин між професійними клубами та футболістами, а також між професійними клубами і тренерами, між професійними клубами про трансферні зобов’язання, між професійними і аматорськими клубами, дитячо-юнацькими спортивними закладами про виплату компенсації за підготовку футболістів, між клубами і футболістами щодо контрактних суперечок, що виникають із договорів на спортивну підготовку футболіста, та спори за участю посередників.

 

УАФ розглядає наступні спори:

  •  спори між професіональними клубами та футболістами, тренерами щодо працевлаштування, контрактні спори;
  •  спори між професіональними клубами з питань виконання трансферних зобов’язань і виплати механізму солідарності;
  •  спори між професіональними клубами та аматорськими клубами, дитячо-юнацькими спортивними закладами щодо визначення розміру та виплати компенсації за підготовку футболістів.

 

Рішення Апеляційного комітету УАФ та ПВС УАФ можуть бути оскаржені лише у Спортивному арбітражному суді в м. Лозанна, Швейцарія (CAS). CAS має виключну компетенцію розглядати всі спори в межах діяльності ФІФА та УЄФА як орган останньої інстанції.

Рішення CAS є остаточним. Єдина підстава його оскарження – порушення процесуального законодавства Швейцарії. Тоді таке рішення оскаржується у Федеральному суді Швейцарії, що є виняток з правила.

 

УАФ є Асоціацією-членом ФІФА та УЄФА, а тому УАФ, її члени, офіційні особи, клуби, тренери, футболісти та інші суб’єкти футболу зобов’язані:

 

  •  дотримуватися правил гри, установлених IFAB, Статутів, регламентних документів і рішень ФІФА та УЄФА;
  •  визнавати юрисдикцію CAS, як це визначено у Статутах ФІФА та УЄФА;
  •  виносити будь-які спори національного масштабу, що виникають у результаті чи в зв’язку з застосуванням Статуту чи регламентних документів УАФ, на розгляд у останню інстанцію виключно в CAS, що виключає можливість звернення в будь-який суд загальної юрисдикції;
  •  виконувати рішення органів здійснення футбольного правосуддя УЄФА, ФІФА та CAS.

 

Сфера спортивних спорів є доволі специфічною і вирішують їх спеціалізовані установи.Спортсмени, тренери, арбітри, інші учасники відносин в галузі спорту добровільно погоджуються на такі «правила гри» і мають їх дотримуватись. Вступаючи до спортивних асоціацій, федерацій, спортсмени та інші особи добровільно зобов’язуються дотримуватися їх правил.

 

Шановні клієнти - з будь-яких питань у сфері спортивного права звертайтесь за телефоном: +38 (066) 292-76-26 (Viber).

 

Ваш адвокат - Дар'я Сяміна.