+38 (066) 292-76-26 (Viber)

ОСОБЛИВОСТІ СПОНСОРСТВА В СПОРТІ

06.10.2021

 

Спонсорство в спорті як явище відоме вже давно. Деякі історики згадують першого олімпійського чемпіона по марафонському бігу - грека Луїса, який ще в 1896 році мав свого спонсора. Господар готелю з рестораном залучав чемпіона до свого ресторану тим самим популяризував його серед гостей.

 

Реклама в спорті за охопленням має найширшу аудиторію і надає брендам найкращі можливості для просування своїх товарів і послуг. Тому Олімпійські ігри, чемпіонати світу та чемпіонати Європи з футболу, етапи «Формули-1» традиційно є дорогими майданчиками для розміщення реклами та спонсорських логотипів. Серед рекламодавців неодмінно присутні провідні представники спортивної індустрії, такі як Nike, Adidas, але також на стадіонах і в спортивних трансляціях активно розміщуються бренди самих різних категорій. Найбільш активні - авіакомпанії, автомобільні фірми, бренди банківської сфери, побутова електроніка, напої, IT-технології.

 

Олімпійські ігри, чемпіонати світу та чемпіонати Європи з футболу - найпопулярніші спортивні події для рекламодавців і спонсорів. Спонсорство найпрестижнішого і видовищного спортивного заходу - Олімпійських ігор - є вищим досягненням бренду.

Спонсорство може здійснюватися в безоплатній або платній формі, але на відміну від кредитування, відшкодування спонсорських витрат часто має непрямий характер. Отже, спонсорство – це добровільна матеріальна, фінансова, організаційна та інша підтримка фізичними та юридичними особами будь-якої діяльності з метою популяризації виключно свого імені, найменування, свого знаку для товарів і послуг.

 

Спонсорство може бути прямим або через посередників. В юридичному трактуванні, спонсорство по своїй природі – чисто комерційна справа. Вона базується на контракті між партнерами і має за мету обмін зобов’язаннями, грошима, послугами.

Між спонсором та отримувачем спонсорських коштів має бути укладено угоду – документ, на підставі якого здійснюється бухгалтерський облік операції та на підставі якого, власне, реалізується спонсорська допомога.

 

Спонсорська угода поєднує в собі елементи договору відплатного надання послуг та, як правило, ліцензійного договору. В межах ліцензійного договору професійна спортивна організація надає спонсору право використання торговельного знаку в рекламних цілях. На практиці ж, в основному спортивні клуби надають право на використання своїх логотипів, емблем та ін.

 

У договорі про спортивне спонсорство мають бути зазначені:

 

- умови, які є обов’язковими для всіх договорів (предмет договору, ціна договору, строки та ін.);

- статус отримувача допомоги (неприбуткова чи прибуткова організація);

- мета з якою надається допомога, зобов’язання отримувача допомоги стосовно популяризації імені спонсора;

- особливі «спортивні» умови (наприклад, можуть бути вказані критерії спортивних результатів, від яких залежить сума спонсорської допомоги та ін.).

 

Перш за все, при укладенні спонсорського договору необхідно визначити, якими саме правами володітиме спонсор унаслідок укладення договору і ціну договору – тобто, скільки за придбання таких прав йому доведеться сплатити. Ціна, як правило, залежить від об’єму прав, що надаються спонсорові і масштабу проекту. Крім того, спонсор може мати виняткове право на представлення проекту, забороняти укладання спонсорських угод з іншими спонсорами, які є несумісними з його іміджем або конкурентами на ринку товарів або послуг. Також необхідно чітко визначити процес врегулювання можливих конфліктних і спірних ситуацій, які можуть виникнути при виконанні спонсорського договору.

 

Структура договору про спонсорство, повинна включати:

 

  • визначення статусу спонсора (генеральний, офіційний, технічний, інформаційний тощо);
  • винятковість і наявність або відсутність ексклюзивних прав; право забороняти участь в проекті іншим спонсорам;
  • розмір і терміни оплати;
  • чітке визначення прав і зобов’язань згідно з договором;
  • наявність або відсутність прав на символіку;
  • порядок вирішення конфліктних ситуацій і суперечок; відповідальність сторін.

 

Розрізняють чотири основі групи спонсорів:

 

- фірми-спонсори, що виробляють продукцію спортивного призначення (спортивний одяг, взуття, інвентар тощо);

- фірми-спонсори, що виробляють близьку спорту продукцію (харчові продукти, тренажери, засоби особистої гігієни тощо);

- фірми-спонсори, що виробляють продукцію, що має непряме відношення до спорту (авіакомпанії, страхові компанії);

- фірми-спонсори, що виробляють далеку від спорту продукцію (наприклад, фірми-виробники меблів).

 

Спонсорство, на відміну від прямої реклами, передбачає різні форми співпраці, в тому числі - постачання профільних товарів і послуг. Наприклад компанія Visa, яка з 1986 року є постійним спонсором Олімпійських ігор, виступає ексклюзивною і офіційною платіжною системою  Згідно з контрактом з МОК будь-які грошові операції на території олімпійських об'єктів можна проводити тільки за допомогою карт цієї фірми.

Спонсорство може бути як для окремих спортсменів, так і для цілих клубів. З топами все зрозуміло, але іноді рекламодавці добре допомагають і маленьким футбольним клубам.

 

Як щодо окремого спортсмена?

 

Спортсмен неминуче стикається з питанням про укладення контракту зі спонсором, коли доростає до певного рівня. Якщо спортсмен помітний, харизматичний, то він викликає інтерес у рекламодавців. Потрапив до фіналу міжнародних змагань або навіть зайняв призове місце - тоді і починають надходити пропозиції, з'являються менеджери, підписуються контракти. Юридично правильно складений контракт може забезпечити спортсмену левову частку доходів від реклами. Наприклад, Nike став спонсором тенісистки Марії Шарапової, коли їй було 11 років. У 2010 році Марія підписала з компанією восьмирічний спонсорський контракт вартістю в 70 млн доларів. Однак у 2016 спортсменку дискваліфікували на 15 місяців через провал допінг-проби. Багато компаній припинили співпрацю, а деякі призупинили. Після паузи контракти з тенісисткою відновили Nike, Colgate & Palmolive, Porsche і Evian. До речі, спонсорські угоди продовжують діяти і після завершення кар'єри тенісистки приносячи їй чималий дохід.

 

Шановні клієнти - з будь-яких питань у сфері спортивного права звертайтесь за телефоном: +38 (066) 292-76-26 (Viber).

 

Ваш адвокат - Дар'я Сяміна.