+38 (066) 292-76-26 (Viber)

ПОРАДИ АДВОКАТА – ЯК ДІЯТИ ПІД ЧАС ЗАТРИМАННЯ?

16.05.2018

 

«Людина, яка знає свої права, не є беззахисною»

(с)

 

Ніхто не застрахований від затримання співробітниками поліції. Кожен, кому бодай раз доводилося стикатися з поліцією, добре пам'ятає відчуття розгубленості та невпевненості. Законослухняність не гарантує відсутність проблем, а свідчення, які ви надали під час затримання, можуть стати основними для подальшого провадження у кримінальній справі. Важливо не припускатися помилок.

 

В яких трьох випадках (в усіх інших – за ухвалою) вас можуть затримати без ухвали слідчого судді (ст. 208 КПК)?

 

  1. Якщо особу, яку затримали, застали під час скоєння злочину;
  2. Якщо ознаки на місці злочину (на одязі, тілі підозрюваного), свідки злочину або потерпілий прямо вказують на затриманого;
  3. Якщо є обґрунтовані підстави вважати, що підозрюваний у вчиненні тяжкого злочину (а також корупційного) має намір втекти з метою уникнення покарання.

 

Як поводитися під час затримання – 8 правил:

 

  • Перш за все намагайтеся зберігати спокій;
  • Вимагайте уповноважену службову особу показати посвідчення;
  • В жодному випадку не чиніть опір, не тікайте від правоохоронців;
  • При затриманні вам повинні повідомити підстави для вчинення даної дії та довести до вашого відома права;
  • Одразу слід повідомити близьких, родичів або іншу особу про затримання (протягом 2 годин), а також надайте їм інформацію щодо того, куди вас доправлять – у вас є право зробити це особисто телефоном;
  • До початку першого допиту затриманий має право говорити з адвокатом наодинці;
  • Не пізніше ніж за 60 годин після затримання правоохоронці мають подати клопотання про обрання міру запобіжного заходу (суд розглядає його протягом 12 годин);
  • Запам’ятайте, якщо таке клопотання не подавалося – вас мають звільнити з-під варти за 72 години з моменту затримання.

 

Найпоширенішою помилкою більшості є швидкі свідчення. Не надавайте жодних пояснень, доки не поспілкуєтеся з адвокатом. Згідно з частиною четвертою ст. 42 КПК, ви маєте право зберігати мовчання і в будь-який момент відмовитися відповідати на запитання правоохоронців. Важливо пам’ятати, що у вас є право не свідчити проти себе, членів сім’ї, родичів згідно зі ст. 18 КПК.

 

Протокол

Наступний крок – протокол про затримання. Це важливий документ, який складається правоохоронцями, і буде розглядатися суддею в разі доведення справи до суду. Тому власноруч зазначайте усі неправомірні дії представників поліції.

Будь-які свідчення та пояснення бажано писати власноруч. Ця можливість є завжди, незалежно від того кримінальна це справа або адміністративна. Вам повинні надати копії складених протоколів, а якщо правоохоронці «забули», не соромтесь і нагадайте про це.

 

Особистий огляд

Якщо до вас застосували особистий огляд, то він обов’язково має проводитись особою однією з вами статі та у присутності двох понятих. Уважно перевірте чи усі вилучені речі під час затримання зазначені у протоколі.

У вас є право на адвоката. Якщо не маєте власного, вам призначать захисника з центру надання безоплатної вторинної правової допомоги. Про кожний випадок затримання правоохоронці повинні негайно повідомляти центр.

 

Допит

Пам'ятайте, лише з моменту прибуття адвоката до вас можуть застосовуватися процесуальні дії і перш за все – допит. Правоохоронці повинні забезпечити запис будь-яких дій, які були проведенні за вашої участі та осіб, які проводили такі дії або були присутні при їх проведенні.

І насамкінець, до найнебезпечніших дій через необізнаність можна віднести підпис незаповнених документів або тих, де невірно викладені нюанси затримання. Також правоохоронці не можуть фотографувати та знімати відбитки пальців в процесі адміністративного затримання.

 

Знання своїх прав при затриманні відіграє велике значення, адже здатне вплинути на хід подальшого процесу. Більшість не знає своїх прав та обов’язків представників правоохоронних органів, тому схильні беззаперечно виконувати незаконні вимоги правоохоронців, що призводить до небажаних наслідків. Тому краще залучати адвоката від самого початку затримання, і пам’ятати, що усі документи, на яких ви поставили свій підпис, будуть розглядатися суддею як допустимі та правдиві.

 

Автор – адвокат Дар’я Сяміна