+38 (066) 292-76-26 (Viber)

ПОЗОВНА ЗАЯВА: ЧИ МОЖНА СКЛАСТИ ЇЇ САМОСТІЙНО І ЯК?

09.07.2018

 

Люди часто подають позови про стягнення боргів, аліментів, судяться через право власності, рухоме і нерухоме майно, тому позовні заяви «користуються попитом». Мало хто знає, як правильно скласти позовну заяву, що відповідає усім вимогам, закріпленим чинним законодавством.

 

При складанні позовної заяви слід враховувати те, що вона має включати посилання на норми матеріального права. Це означає, що всі вимоги, який містить позов, повинні бути обґрунтованими і доведеними. Правильна підготовка позову – запорука успіху.

 

Щоб правильно скласти будь-яку позовну заяву, потрібно спочатку з’ясувати що включає дане поняття. Позовна заява – вимога, яку висувають в судовому порядку. Згідно з чинним законодавством України, кожен громадянин має право звертатися до суду особисто, якщо має підстави вважати, що його права чи інтереси порушуються. Кожен має право захищати інтереси в судовому порядку. Але у такій справі, як подання позову до суду, не варто покладатися на Інтернет-ресурси та шаблонні форми. Якщо ви погано знаєтеся на юриспруденції, навряд чи вам вдасться вірно скласти позов з точки зору процесуальних вимог.

 

Якщо ви все ж таки наважилися на цей крок - у нагоді стануть кілька корисних порад.

 

Як скласти позовну заяву до суду?

 

Єдиного шаблону при складанні позову не існує. В залежності від того, за правилами якого судочинства (цивільного, господарського, адміністративного) буде розглядатися  справа, позов повинен відповідати належній формі. Якщо позов до суду буде подано з порушенням встановленої форми або його зміст не відповідатиме вимогам процесуального закону, суд в праві залишити без розгляду позовну заяву або повернути її заявникові. Щоб скласти позов правильно, необхідно чітко дотримуватися всіх вимог законодавства.

 

Позовна заява повинна містити:

 

  • найменування суду, до якого подається заява;
  • ПІБ позивача, адресу проживання або, якщо позивачем є юридична особа, її місцеперебування, а також найменування представника і його адресу, якщо заява подається представником;
  • суть порушення або загрози порушення прав, свобод чи законних інтересів позивача та його вимог;
  • обставини, на яких позивач обґрунтовує свої вимоги, і докази, що підтверджують ці обставини;
  • ціна позову, якщо він підлягає оцінці;
  • відомості про дотримання досудового порядку звернення до відповідача, якщо це встановлено законом або передбачено договором сторін;
  • перелік доданих до заяви документів.

 

До позовної заяви обов'язково додаються її копії у кількості відповідачів та третіх осіб. Це потрібно для того, щоб відповідачі та треті особи були своєчасно проінформовані щодо претензій позивача і могли вчасно підготувати заперечення проти позову, зібрати необхідні докази та здійснити інші надані їм законом процесуальні права.  

 

Важливо! Якщо вашу позовну заяву з якихось причин відхилили, ви маєте право подати її вдруге, попередньо виправивши згідно із вимогами чинного законодавства.

 

Скільки коштує подання заяви?

 

В Україні існує поняття судового збору. Його розмір визначається Законом України про судовий збір, де вказані ставки та пільги, тому по кожній окремій заяві свої розміри збору.

Просто юридичних знань з Інтернету буде недостатньо, оскільки позов слід скласти вірно не лише з граматичної точки зору, але і з юридичної, щоб домогтися бажаного результату.

Тому при складанні позовної заяви варто скористатися допомогою досвідчених юристів, адже недотримання правил оформлення юридичних документів може призвести до того, що їх або не приймуть відразу, або повертатимуть для виправлення, що затягує процес відновлення порушених прав.

 

Автор - адвокат Дар'я Сяміна