+38 (066) 292-76-26 (Viber)

РИЗИКИ РИНКУ НАДАННЯ ЮРИДИЧНИХ ПОСЛУГ

19.04.2018

Порушення юристами своїх зобов'язань, за попередньо укладеним із клієнтом договором про надання юр. допомоги, не тільки обмежує права споживачів юридичних послуг на отримання кваліфікованої юр. допомоги, а й часто призводить до збитків (як матеріальних, так і пов'язаних із втратою часу).

 

Залежно від виду і характеру юридичної допомоги, порушення можуть бути різними:


• прострочення подання процесуальних документів;
• невчасний прихід на судове засідання;
• складання документів із помилками;
• розголошення конфіденційної інформації;
• втрата ввірених клієнтом документів;
• некоректні або неповні клієнтські консультації та ін.

 

РЕПУТАЦІЙНІ РИЗИКИ

 

Першочергове значення для будь-якого юриста має репутація. Адже набувається вона "по крихтах" і вирішуючи складні справи, юрист здобуває авторитет і довіру.

 

Саме відгуки про діяльність юриста – перше, що дає уявлення про репутацію. Сьогодні, спроба дізнатися про діяльність певного юриста чи адвоката не викликає труднощів. Найчастіше невдоволені клієнти лишають відгуки про співпрацю на різноманітних юридичних форумах в Інтернеті. 

 

Звичайно, клієнт не може втручатися у професійну діяльність адвоката, його правову позицію, проте може проаналізувати роботу юриста протягом певного періоду і скласти власне враження про його професійні якості.

  • Чи мав адвокат дисциплінарні стягнення;
  • Чи знайшли ви скарги клієнтів на його діяльність;
  • Чи дотримувався адвокат стандартів якості надання безоплатної правової допомоги (якщо займався таким видом діяльності).

За цими критеріями можна зробити попередній висновок, чи варто працювати із певним спеціалістом.

 

ДОГОВІР ПРО НАДАННЯ ЮРИДИЧНИХ ПОСЛУГ - ЩО ВІН МАЄ МІСТИТИ?

 

Визначившись із юристом, який буде представляти ваші права, надалі потрібно підписати відповідний договір про надання юридичних послуг. Згідно з договором, юрист або адвокат бере на себе зобов’язання надавати послуги з правових питань та підготовки необхідних документів на умовах, передбачених договором про надання юридичних послуг.

 

УТОЧНЮЙТЕ ВСІ ПОСЛУГИ!

 

Клієнт, у свою чергу, зобов’язується сплатити фіксований гонорар або здійснювати періодичні платежі відповідно до умов договору. Під час укладення договору про надання юр. послуг, клієнт повинен чітко визначити в договорі, які саме послуги йому потрібні від юриста, домовитись про строки їх надання. Чітке уточнення умов стане запорукою захисту прав клієнта в разі отриманих неякісних послуг.


Важливо переконатися, що юрист, який буде займатися вашою справою, є фахівцем у потрібній вам галузі права: знає тонкощі та аспекти практичного вирішення справ, що збільшить успіх виконання поставлених перед ним завдань.

 

ЗАВЧАСНО ДОМОВЛЯЙТЕСЯ - ПЛАТЕЖІ У КІЛЬКА ЕТАПІВ!

 

Зустрічаються такі випадки, коли під час ведення справи, клієнт дізнається про додаткові витрати. Щоб убезпечити себе від подібного, слід уточнювати у юриста яких додаткових витрат ви можете зазнати в процесі розгляду питання в судових, виконавчих або інших державних органах.

Завчасно домовтеся про розділення гонорару на кілька етапів. Зменшити ризики можна за допомогою передоплати, яка повинна бути зазначена в договорі, оскільки за такого виду розрахунків, юрист буде зацікавлений в отриманні остаточної суми гонорару, що сприятиме якісному та своєчасному наданню ним юридичних послуг.

 

ЯК ПОСКАРЖИТИСЯ НА НЕЯКІСНУ ПРАВОВУ ДОПОМОГУ?

 

Згідно із Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», підставою для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності є вчинення ним дисциплінарного проступку, а саме:

  • порушення вимог несумісності;
  • порушення правил адвокатської етики, присяги;
  • розголошення адвокатської таємниці або вчинення дій, які призвели до її розголошення;
  • невиконання або неналежне виконання професійних обов’язків, рішень органів адвокатського самоврядування;
  • порушення інших обов’язків адвоката.


Уявимо наступну ситуацію. Адвокат отримав гонорар, було укладено договір, але клієнт незадоволений його роботою через прийняте судом рішенням "не на його користь". Якщо це сталося через те, що адвокат не приділив справі належної уваги і в його діях чітко простежуються ознаки дисциплінарного порушення, є підстави для притягнення його до відповідальності.

Кожен випадок індивідуальний і потребує окремого розгляду!

 

Відповідно до положень Закону України «Про захист прав споживачів» клієнт має право відмовитись від договору про надання послуг і вимагати відшкодування збитків, якщо юрист своєчасно не перейшов до виконання зобов’язань за договором або виконує роботу настільки повільно, що закінчити її у визначений строк стає неможливим.

 

НА ЯКЕ ВІДШКОДУВАННЯ МОЖЕ РОЗРАХОВУВАТИ КЛІЄНТ?

 

Клієнт може вимагати відшкодування суми в розмірі втраченої вигоди або взагалі неотриманих доходів. Неякісне надання юридичних послуг може закінчитися втратою вигідного контракту або розірванням ділових стосунків із партнером (втрачена вигода).

 

Щоб неякісних юр. послуг на ринку України ставало якомога менше, важливо не лише застосовувати дієві методи перевірки знань і навичок при складанні кваліфікаційних іспитів, але й підвищувати ефективність роботи інституту дисциплінарної відповідальності адвоката.

 

Автор - адвокат Дар'я Сяміна.