+38 (066) 292-76-26 (Viber)

РОЗІРВАННЯ ТРУДОВОГО КОНТРАКТУ СПОРТСМЕНА

27.01.2022

 

Минулого тижня з’явилась новина, що Андрій Шевченко погодився очолити збірну Польщі, де отримуватиме зарплатню у розмірі 2,5 млн євро, і стане найвисокооплачуванішим наставником в історії збірної Польщі. Але є одне «але», Шевченко залишилося узгодити нюанси контракту з італійським клубом «Дженоа», з яким у нього не був розірваний трудовий договір. Адже попри відставку з «Дженоа», він залишається там на контракті. Як так сталось? Згідно контракту за дострокове розірвання договору ФК мав би сплатити Шевченкові 10 млн євро, клуб не хоче втрачати таку суму, тому вирішив не звільняти тренера, а відсторонити. У такому разі «Дженоа» продовжить сплачувати до літа 2024 року зарплату, яка загалом становитиме 6 млн євро.

 

Припинення трудового договору зі спортсменом або тренером є однією із значних проблем у сфері професійного спорту. Спортивні організації нерідко витрачають великі гроші, виплачуючи попереднім роботодавцям спортсмена компенсації. Припиняти трудові відносини зі спортсменом без відшкодування витрат, використаних на його підготовку, і виплату коштів попередньому роботодавцю не в інтересах діючого спортивного клубу, але і спортсмен не має бути заручником ситуації або кабальницького контракту, саме тому потрібен спортивний адвокат.

 

Розірвання трудового контракту спортсмена, так само як і його укладення та виконання, має особливості пов’язані з цінністю конкретного гравця для клубу. Адже гравці не тільки допомагають клубу досягати бажаних спортивних результатів. Клуб також отримує прибутки від продажу спортивної атрибутики, від участі гравців в рекламних та інших комерційних заходах. І якщо конкретний гравець сприяє досягненню таких цілей клубу, то його цінність для клубу зростає. В такому випадку клуб зацікавлений у продовженні співпраці.

 

Другим учасником спортивних трудових відносин є спортсмен, який зацікавлений у співпраці з успішним клубом, в якому він може досягнути високих спортивних та фінансових результатів, а у випадку невідповідності клубу його сподіванням – буде прагнути припинити такі відносини.

 

З метою досягнення балансу інтересів клубів та гравців, футбольні регламенті документи встановлюють обмеження для розірвання трудових договорів. За загальним правилом контракт може бути розірвано лише за згодою сторін, а для одностороннього розірвання встановленні суттєві обмеження.

 

Зокрема, контракт може бути достроково розірвано в односторонньому порядку лише після закінчення сезону змагань та за умови сплати компенсації стороною, яка його розриває (в іншому випадку до такої сторони можуть бути застосовані санкції). Багато клубів практикують внесення до контрактів  так званої «клаусули» – суми, за умови сплати якої, трудовий договір гравця припиняється і він може працевлаштуватись в іншому клубі, який сплатив компенсацію.

 

Регламенті документи захищають гравця від дострокового розірвання контракту у випадку отримання гравцем травми під час матчів, тренувань та зборів. В такому випаду контракт продовжує діяти і гравець отримує заробітну плату.

 

Підстави розірвання контракту:

 

– за згодою сторін. Гравець та клуб мають право укласти письмову угоду про розірвання контракту. Жодних санкцій у такому разі застосовано не буде, адже презюмується, що сторони узгодили умови, на яких розривають договір, і погодилися з ними.

– за обґрунтованої причини для клубу. У такому випадку контракт розривається в односторонньому порядку клубом.

 

Обґрунтованими причинами є участь футболіста з власної волі у кількості матчів, менших за мінімальну межу; прогул (пропуск тренувань та матчів протягом тривалого часу – кілька тижнів і більше – і без поважних причин за умови попереднього письмового попередження футболіста); позитивний результат тесту на допінг та дискваліфікація.

 

– за обґрунтованої причини для гравця. Право розірвати контракт в односторонньому порядку надається футболісту. Обґрунтованою причиною є затримання виплати заробітної плати, бонусів, компенсації орендної плати за житло тощо не менше, ніж на 2 місяці.

 

Слід зазначити, що спортивні клуби зловживаючи своїм право досить часто прописують пункти щодо припинення трудових відносин у спортивних контрактах, які явно є розмитими та дають можливість розірвати контракт зі спортсменом коли їм заманеться. Так наприклад, пункт «контракт може бути розірваний в односторонньому порядку у разі невиконання або неналежного виконання спортсменом зобов’язань обумовлених контрактом». Тобто, якщо спортсмен перестав бути перспективним, досяг певного професійного рівня і не показує ще більших досягнень, тоді контракт з ним теж може бути розірваний і клуб може вимагати фінансових компенсацій від нього.

 

У разі розірвання трудового договору з ініціативи спортсмена без поважних причин клуб має право отримання грошової виплати у розмірі, встановленому трудовим договором.

 

Розірвання контракту так само як і його укладання, справа спортивного адвоката адже припинення трудового договору у професійному спорті носить складний та комплексний характер. Необхідно не просто знати законодавчі акти та регламентні норми, що регулюють працю спортсменів та тренерів, а й практику їх застосування. Спортивний адвокат кваліфіковано представить інтереси як у взаємодії із судами, так і в спортивних клубах та національних федераціях.

 

Шановні клієнти - з будь-яких питань у сфері спортивного права звертайтесь за телефоном: +38 (066) 292-76-26 (Viber).

 

Ваш адвокат - Дар'я Сяміна.