+38 (066) 292-76-26 (Viber)

РОЗПІЗНАТИ БРЕХУНА – 5 ПРАВИЛ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ У ПЕРЕГОВОРНОМУ ПРОЦЕСІ

06.02.2018

Багато років людство намагається виявити брехню різними способами. В арсеналі суддів була і рисова мука, яку клали до рота підозрюваного, і віслюк, чий хвіст обмазували фарбою, а підозрюваний мав його погладити, і навіть шамани. Щоразу людство намагалося знайти універсальний засіб, але правда у тому, що його не існує.

 

Сьогодні я розповім вам про 5 способів, які допоможуть викрити брехню. Особливо це стане корисним для юристів, адже їм щодня доводиться спілкуватися із великою кількістю людей, а питання «правди і брехні» відіграють у цій професії вирішальну роль.

 

Найгучніше говорять не слова, а мова жестів. «Що» говорити і «Як» саме це робити люди навчилися контролювати, що стосується мови жестів – справа інша. Взяти під контроль слова, міміку і жести одночасно – справа надскладна і на світі знайдеться небагато тих, хто володіє такою технікою.

 

Правило № 1 – звертайте увагу на руки

 

Жести рук – це те, що найбільше видає брехню. Якщо людина під час розмови постійно торкається губ, підборіддя чи носа, то швидше за все вас намагаються обдурити. Важливим сигналом є закриті пози – схрещування рук чи ніг та відвернення тіла від співрозмовника. Ці пози свідчать про те, що людина намагається втекти від небажаної теми, всім тілом демонструючи втечу і бажання змінити тему.

 

Правило № 2 – очі – дзеркало душі

 

Зверніть увагу на очі. Людина, яка намагається щось приховати буде уникати прямого погляду. Також брехуна та фантазера можуть видавати очі підняті догори – намагається щось прикрасити чи вигадати. 

 

Втім, якщо ви бачите людину вперше, досить важко перевірити її на правдивість, адже людська міміка дуже різноманітна і часто залежить від характеру, а вловити зміни у мікро-міміці практично неможливо. Набагато простіше розпізнати брехню людини, яку ви добре знаєте.

 

Правило № 3 – вас часто перепитують? Це сигнал бути уважнішим!

 

На що звертати увагу окрім міміки та жестів? На те як саме говорить співрозмовник. Видатний психолог Пол Екман у своєму бестселері «Психологія брехні» розповідає, що у розмові брехуни досить часто перепитують співрозмовника, удаючи ніби не почули або не зрозуміли питання. На вдалу брехню потрібен час, який і намагається знайти у такий спосіб брехун.

 

Правило № 4 – велика кількість типових фраз

 

Тривожним дзвіночком, що перед вами брехун є також велика кількість типових фраз, що передують основній думці: «чесно кажучи», «насправді», «правду кажучи», які співрозмовник повторює надто часто.

 

Правило № 5 – розпитуйте

 

Американські психологи, що допомагають працівникам аеропортів у виявленні небезпечних осіб, вчать їх розмовним способам виявлення брехні.

Ставте відкриті запитання. Це змусить людину вигадувати якомога більше брехні і врешті решт брехун заплутається у власних свідченнях. Після цього внесіть елемент непередбачуваності – нехай співрозмовник перекаже усе у зворотному порядку. Основну ідею брехун може переказати вірно, але деталі – ні.

 

Випитування дрібних деталей, які можна перевірити – дієвий інструмент у виявленні брехні і якщо ви знайшли розбіжності, не поспішайте ділитися ними з брехуном. Цей спосіб вже встиг довести свою дієвість, адже працівники служби безпеки, які пройшли курс підготовки за цією технікою виявляють небезпечних осіб у 20-ть разів ефективніше.

Підсумовуючи усе, раджу не ставати «параноїком» і не вишукувати у кожному співрозмовнику ознаки брехні. Усі ми брешемо. Науковці стверджують, що в середньому людина бреше до 50 разів на день.

Навіть якщо ваш співрозмовник сказав «Чесно кажучи» або потер ніс, це ще не означає, що він збрехав, можливо у нього такий стиль розмови або починається нежить.

 

Головне правило – розглядайте усі ознаки брехні комплексно, а не кожну окремо!

 

Автор - Дар’я Сяміна