+38 (066) 292-76-26 (Viber)

ЩО ТАКЕ ФІНА ТА НАВІЩО ВОНА ПОТРІБНА?

02.09.2021

У 2018 році за результатами тесту, який провели в позазмагальний період, у пробі бразильського плавця Енріке Мартінса було виявлено заборонений препарат –остарін (анаболічний агент). Остарін потрапив до організму спортсмена з ін’єкцією, яку призначив спортивний лікар. У ході розгляду справи спортсмен фактично сам зізнався у тому, що використовував також заборонений метод – ін’єкцію об’ємом більш як 100 мл. протягом 12 годин. Е. Мартінес обвинувачувався у порушенні п. 2.1 Правил допінг-контролю FINA, згідно з яким порушенням є наявність забороненої речовини, її метаболітів чи маркерів у пробі спортсмена, за що передбачена дискваліфікація строком на 4 роки на підставі п. 10.2.1 Правил допінг-контролю FINA.

 

Джерелом забороненого остаріну стала амінокислотна добавка, яку спортсменові виписав відомий спортивний лікар за день до того, як у спортсмена взяли допінг-пробу. Перед тим, як отримати ін’єкцію, спортсмен зв’язувався з виробником і шукав інформацію про неї в інтернеті, проте нічого підозрілого не виявив. До цього в формі допінг-контролю спортсмен зазначив про використання амінокислотної добавки. Добавки в ампулах протестували в лабораторії, і дослідження підтвердили наявність в них остаріну.

 

У ході розгляду справи юридична оцінка ситуації була складною через те, що об’єм ін’єкцій становив 250 мл, тоді як максимально дозволений – 100 мл протягом 12 годин. Адвокат довів відсутність умислу спортсмена – добавки призначив досвідчений спортивний лікар, спортсмен зв’язувався з виробником добавок і шукав інформацію в інтернеті, а також низький ступінь провини спортсмена у використанні забрудненої добавки. Спортсмена було відсторонено строком на 12 місяців.

 

То що ж таке FINA і яке відношення має до плавання?

 

FINA Міжнародна федерація плавання (фр. Fédération Internationale de Natation) — організація, що об'єднує більшість національних плавальних федерацій, визначає основні напрямки розвитку деяких водних видів спорту, зараз це: плавання, стрибки у воду, синхронне плавання, водне поло, плавання на відкритій воді. Під егідою ФІНА проводиться Чемпіонат світу з водних видів спорту та інші міжнародні змагання. Штаб-квартира ФІНА знаходиться у швейцарському місті Лозанна, так само як і CAS (Спортивний арбітражний суд). CAS  не входить до структури юрисдикційних органів ФІНА, оскільки є незалежним судовим органом. Проте у Конституції ФІНА він вказаний як вища інстанція для оскарження рішень Судової колегії Фіна та Бюро ФІНА.

 

ФІНА офіційно визнана Міжнародним олімпійським комітетом  та є одним з його партнерів у проведенні змагань з плавальних видів спорту в рамках Олімпійських ігор. Зараз членами організації є 209 національних плавальних федерацій.

 

Крім цього, за участі ФІНА проводиться ряд щорічних спортивних турнірів, в яких організація виступає спонсором:

 

  • Кубок світу ФІНА з плавання
  • Кубок світу зі стрибків у воду
  • Світова серія ФІНА зі стрибків у воду
  • Світова ліга водного поло
  • Кубок світу ФІНА з водного поло
  • Кубок світу по марафонських запливах

 

Одними з найпоширеніших видів спортивних спорів, що розглядаються органами ФІНА, є допінгові спори. Процедура їх розгляду регулюються Антидопінговими правилами ФІНА (FINA Doping Сontrol Rules, FINA Congress on 19 July 2019), відповідно до норм яких допінговими порушеннями вважаються:

 

— наявність забороненої субстанції або її метаболітів або маркерів у пробі спортсмена;

— використання або спроба використання спортсменом забороненої субстанції або забороненого методу;

— відмова від збору проб або неявка для збору проб;

— неподання інформації про місцеперебування;

— фальсифікація або спроба фальсифікації в будь-якій частині допінг-контролю;

— володіння забороненою субстанцією або забороненим методом;

— розповсюдження або спроба розповсюдження будь-якої забороненої субстанції або будь-якого забороненого методу;

— призначення або спроба призначення спортсмену в змагальний період та поза змаганнями забороненої субстанції або забороненого методу;

— навмисна співучасть, поєднана з порушенням антидопінгового правила;

— заборонена співпраця.

 

Однією з особливостей ФІНА є те, що вона не відповідає за будь-які витрати і шкоду, завдану спортсменам діями ФІНА з застосування анти-допінгових правил. І лише КАС може присудити на користь спортсмена витрати на адвоката і обов’язкові платежі та збори, пов’язані з розглядом справи.

Вказана справа Мартінес проти ФІНА мала значення у контексті того, що наявність або відсутність вини у діях спортсмена впливає лише на скорочення строків дискваліфікації, проте не звільняє від відповідальності.

 

Як може допомогти саме спортивний адвокат спортсмену у допінг-спорах проти FINA?

- довести, що результати аналізу можуть бути помилковими;

- зменшити або скасувати строк відсторонення спортсмена;

- стягнути відшкодування витрат спортсмена через рішення CAS.

 

Саме спортивний адвокат з досвідом вирішення спортивних спорів, проаналізувавши та опрацювавши кілька анти-допінгових кейсів зможе краще підібрати стратегію захисту спортсмена в тій чи іншій ситуації. Такий підхід дозволяє краще зрозуміти, як саме анти-допінгові організації тлумачать ті чи інші норми, а також які докази допоможуть захистити спортсмена.

 

З будь-яких питань у сфері спортивного права, в тому числі щодо анти-допінгових спорів з FINA, представлення інтересів клієнта в судових органах та інших організаціях незалежно від виду спорту, звертайтесь за телефоном +38 (066) 292-76-26 (Viber).

 

Ваш адвокат - Дар'я Сяміна