+38 (066) 292-76-26 (Viber)

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПЕРШ НІЖ ПІДПИСАТИ СПОРТИВНИЙ КОНТРАКТ

20.01.2022

 

За футбольною статистикою ризик отримати травму під час одного матчу у футболіста-професіонала становить 12%, а за один сезон кожен четвертий футболіст отримує травму, що призводить до виходу його з гри.Але чи всі футболісти-початківці знають про ці ризики і як убезпечити собі належні умови контракту, щоб після першої ж травми не залишити ФК з нічим? Спортивний адвокат вам у поміч. Розбираємось у тонкощах спортивних контрактів у футболі.

 

Врегулювання трудових відносин у такій специфічній сфері як професійний спорт потребує вдосконалення, станом на сьогодні основний національний законодавчий акт у сфері спорту це Закон України «Про фізичну культуру і спорт» від 24 грудня 1993 року № 3808-XII стосується лише загальних основ діяльності у сфері фізичної культури та спорту, регулює суспільні відносини у створенні умов для розвитку фізичної культури та спорту, а також не містить визначення такого поняття як «спортивний контракт».

 

Загалом, поняттю «спортивний контракт» можна дати наступне визначення – це письмова угода між спортивним клубом і спортсменом, якою регулюється залучення спортсмена до процесу підготовки та участі в спортивних змаганнях за клуб.

 

Спортсмен набуває статусу спортсмена-професіонала з моменту укладення контракту з відповідними суб’єктами сфери фізичної культури та спорту про участь у змаганнях серед спортсменів-професіоналів.

 

Враховуючи специфіку діяльності спортсмена, зазвичай у контракті прописують такі ключові моменти:

 

  • строк дії контракту;
  • умови тренувань та підготовки до змагань;
  • участь у змаганнях та очікуваний результат;
  • права та обов’язки сторін;
  • умови оплати праці та соціальний пакет;
  • вимоги до способу життя спортсмена;
  • дострокове розірвання контракту з ініціативи спортсмена та спортивної організації;
  • відповідальність за порушення умов контракту та вирішення спорів.

 

Укладаючи договір про гру спортсмена у складі команди клубу, кожна зі сторін має бути впевнена, що протягом обумовленого терміну жодна з них не припинить його дію в односторонньому порядку. Тривалість залежить від багатьох умов, проте тривалі терміни встановлюються, як правило, у відносинах з молодими та недостатньо досвідченими спортсменами. Усі домовленості спортсмена з клубом мають бути відображені письмово у контракті та підписані як футболістом, так і клубом. Як спортивний адвокат вважаю необхідною умовою, щоб у контракті було чітко прописано суму, яку футболіст щомісяця отримуватиме за виконання умов контракту, включаючи преміальні виплати.

 

Важливий момент, який варто зазначити в контракті є перехід футболіста-професіонала до іншого клубу на умовах оренди має здійснюватися за обов’язкової письмової згоди футболіста. Про це має свідчити його підпис під контрактом між клубами про оренду послуг футболіста,  а також контракт має містити умови оплати праці футболіста клубом-орендарем.

 

Контракт професійного спортсмена у командних видах спорту може передбачати як лікування, так і медичне страхування або від нещасних випадків. Зазвичай ці витрати за рахунок коштів клубу.

 

У разі порушення спортсменом своїх обов’язків та заборон, він несе відповідальність. Наприклад  порушення спортивного режиму, зловживання алкоголем, вживання допінгу, запізнення на тренування та змагання, їх пропуск, участь у змаганнях за іншу команду, участь у бійках і т.д. Відповідальність може полягати у застосуванні штрафних санкцій (% від зарплати або певна фіксована сума, позбавлення премії) чи більш кардинальному розірванні договору з подальшим відшкодуванням всіх витрачених на спортсмена коштів (покриття витрат).

 

Особливим моментом спортивних контрактів є порядок вирішення спорів. Міжнародна практика регулювання спортивних відносин надає перевагу позасудовому способу вирішення спортивних суперечок. Тобто щоб будь-які спори між спортсменами та клубами розглядалися спортивним арбітражем. Цей момент також прописується у контракті. Наприклад, у контракті між клубом та футболістом зазначається, що його сторони повинні вирішувати суперечки між собою виключно в органах футбольного правосуддя (дисциплінарні органи професійної ліги, УАФ, УЄФА, ФІФА тощо). Або ж навпаки прописати, що спори будуть вирішуватись виключно у судах загальної юрисдикції.

 

Незалежно від того, чи йдеться про початкові переговори щодо контракту, про переведення або про договірне підвищення на посаді, дуже важливо звертатися за професійною консультацією до спортивного адвоката, щоб забезпечити найкращі умови для юного гравця та його майбутнього. Футбольні контракти можуть бути надзвичайно складними та спеціалізованими, і експерт в сфері спортивного права здатен дати поради щодо кожного договірного терміну, щоб гарантувати, що контракт є точним відображенням того, що було погоджено.

 

З будь-яких питань у сфері спортивного права, в тому числі щодо іміджевих прав, представлення інтересів клієнта в судових органах та інших організаціях незалежно від виду спорту, звертайтесь за телефоном +38 (066) 292-76-26 (Viber).

 

Ваш адвокат - Дар'я Сяміна