+38 (066) 292-76-26 (Viber)

ШЛЮБНИЙ ДОГОВІР: УКЛАДАТИ ЧИ НІ?

07.06.2018

Реалії сьогодення такі, що величезна кількість шлюбів закінчуються розлученням, а отже, і розділом майна. В останні роки в Україні простежується чітка тенденція збільшення кількості укладених шлюбних договорів. Те, що укладення шлюбного контракту є проявом недовіри до одного з подружжя – упереджена думка, яка починає відходити на другий план.

     

      Що таке шлюбний договір, які його плюси та мінуси? 

 

Шлюбний договір (контракт) – нотаріально засвідчена угода, в якій сторони: дружина і чоловік, встановлюють взаємні майнові права та обов'язки. Шлюбний договір, укладений між подружжям або особами, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, допоможе уникнути спірних питань між подружжям з приводу майнових прав на нерухомість (будинок, квартиру, офіс, земельну ділянку), автомобіль, антикварні речі та меблі, об'єкти інтелектуальної власності, банківські вклади, коштовності, цінні папери, підприємство і т.п.

 

Шлюбний договір укладається між подружжям або особами, які подали заяву про реєстрацію шлюбу. У разі подання заяви, згідно зі ст. 95 Сімейного кодексу України, шлюбний контракт набирає чинності в день реєстрації шлюбу. Шлюбний договір може регулювати як майнові відносини, які склалися до його укладення, так і майнові, що виникають після укладення. Якщо контракт підписується подружжям після офіційного укладення шлюбу, то його законність настає після посвідчення документа нотаріусом.

 

Перш ніж звертатися до юриста для укладення шлюбного контракту, варто заручитися підтримкою другої половинки. Шлюбний договір рекомендується складати за умови взаємної згоди обох сторін і вносити туди всі пункти, які вважатиме за потрібне як чоловік, так і дружина. Щоб правильно сформулювати текст, раджу звернутися до професійного юриста. В Інтернеті є безліч типових шлюбних контрактів, але кожна сім'я – окремий випадок і підходити до підготовки подібного документа необхідно індивідуально.

 

Що потрібно для укладення шлюбного контракту?


• паспорти та ідентифікаційні номери платників податків подружжя;
• правовстановлюючі документи на наявне майно;
• свідоцтво про укладення шлюбу (якщо шлюбний договір укладається після реєстрації шлюбу).

Згідно зі статтею 94 Сімейного кодексу України шлюбний контракт укладається в письмовій формі, де позначаються всі важливі умови щодо яких подружжя дійшло згоди.

 

Які умови шлюбного контракту?


Подружжя може пред'явити в шлюбному контракті свої умови, які визначають розподіл майна в разі розлучення. Умови можуть стосуватися:

1) хто і як буде оплачувати витрати сім'ї;
2) хто і як буде матеріально допомагати своїй половині у шлюбі або після розлучення;
3) майно, яке залишається у чоловіка і дружини після розлучення та ін.

Шлюбний контракт укладається як на вже наявне майно, так і на плановане (те, що планується до придбання у майбутньому). Також сімейна пара може обмежити терміном свої права та обов'язки, які прописані в шлюбному контракті.

 

Що не може включати шлюбний контракт?

 

• Визнання чоловіка або дружини недієздатними чи неправоздатними. Не можна забороняти звертатися до суду, захищаючи свої права та інтереси. Не можна забороняти займатися підприємництвом, писати заповіт або отримувати доходи;
• Регулювання відносин між чоловіком і дружиною. Не можна вказувати, що може або не може дружина говорити чоловікові після його пізнього повернення додому абощо;
• Визнання прав та обов'язків чоловіка або дружини стосовно їхніх дітей;
• Обмеження прав хворого (одного з подружжя), який потребує матеріальної підтримки;
• Не можна ставити інші умови, які погіршують положення чоловіка або дружини;
• Не можна зазначати умови, які суперечать нормам Сімейного законодавства.

     

      Як щодо розподілу боргів?

 

Варто нагадати, що при розлученні між подружжям розподіляються не тільки активи, але і пасиви, тобто борги. І також навпіл – не зважаючи на те, хто саме заборгував. 

Наприклад, чоловік хоче взяти кредит на придбання заміського будинку замість міської квартири, а дружина категорично проти. З одного боку, начебто це особиста примха, з іншого – будинок буде використовуватися в інтересах всієї родини, а тому суд цілком може визнати ці зобов'язання загальними та змусити дружину виплачувати половину суми кредиту. У таких випадках краще укласти шлюбний договір, в якому вказати, що всі зобов'язання по кредиту повністю на одному з подружжя.

 

До шлюбного договору можна вносити зміни та доповнення в письмовій формі за умови обов'язкового нотаріального посвідчення і за взаємної згоди обох. Розірвати шлюбний договір можна декількома способами. Найпростіший з них - знову ж таки, взаємна згода обох сторін. У цьому випадку подружжя в письмовій формі складають новий документ про розірвання шлюбного договору за всіма правилами юридичної техніки та завіряють його у нотаріуса. Щойно новий документ підписаний і завірений – дія шлюбного договору припиняється.

       

       Підводні камені

 

Адвокат, який має досвід проведення процедур поділу майна подружжя, може скласти індивідуальний шлюбний договір, з урахуванням всіх реальних аспектів його майбутньої дії з тим, щоб детально врегулювати всі майнові права та обов'язки подружжя.

 

Відмінність послуги складання шлюбного договору нотаріусом (іноді вони пропонують стандартну форму) від досвідченого юриста з сімейного права в тому, що нотаріус тільки перевіряє законність зазначених в договорі умов.

 

Автор - Дар'я Сяміна