+38 (066) 292-76-26 (Viber)

СІРИЙ КАРДИНАЛ - ФУТБОЛЬНИЙ АГЕНТ

23.09.2021

 

Перехід Неймара з каталонської «Барселони» в паризький «ПСЖ» став найдорожчим трансфером в історії футболу. Сума відкупного, який було заплачено за футболіста, склала 222 млн євро. Для багатьох незрозумілими залишаються юридичні аспекти цього трансферу. Дуже часто футбольні клуби включають занадто великі суми відкупного, а отримання згоди футбольного клубу зменшити їх розмір стає хоч і складною, але віршувальною задачею. Однак для паризького футбольного клубу була більш значна проблема аніж гроші, а саме правила УЄФА про фінансовий «фейр-плей». Так, Регламент УЄФА з ліцензування клубів і фінансового «фейр-плей» передбачав максимальний розмір боргу клубу на сезон 2017-2018 рр. в розмірі 30 млн євро. Крім того, за недотримання цієї вимоги передбачені значні спортивні санкції. «ПСЖ» знайшов юридичну можливість дотримати вимоги Регламенту УЄФА з ліцензування клубів і фінансового «фейр-плей» завдяки правилам відображення витрат у фінансовій звітності. Так, з огляду на те, що контракт з Неймаром підписаний на 5 років, попри повну оплату 222 млн євро, «ПСЖ» у своїй звітності розбив цю суму на 5 років. Таким чином, клуб не тільки зміг виконати вимоги УЄФА, а й залишив можливість укладати нові надвеликі трансфери.

 

Заробітні плати успішних футбольних гравців дуже високі, і частенько більшість професійних футболістів супроводжують особи, що представляють їх інтереси під час проведення переговорів про трансфер в інший клуб, підписання контрактів з подібними клубами, які консультують спортсменів з різних питань правового і неправового характеру. Як правило, такі послуги надає футбольний агент - фізична особа, яка отримала ліцензію у відповідній асоціації своєї країни. В Україні це Федерація футболу України, покликана сприяти розвитку футболу на Україні.

 

Так хто такі футбольні агенти?

 

Футбольний агент - це представник ділових інтересів гравця, який займається його кар'єрою, переговорами про працевлаштування, підтримкою в побуті і юридичних питаннях, питаннями по зарплаті і багатьма іншими. Нормативні документи, які регулюють діяльність агентів - це регламент щодо діяльності агентів ФІФА і ФФУ, а також всі інші регламентні документи - за статусом і трансферів футболістів, дисциплінарні правила, регламенти проведення змагань.

 

Основні напрямки діяльності агента:

 

• оформлення відносин спортсмена з роботодавцем;

• пошук найбільш вигідних контрактів зі спонсорами та рекламодавцями;

• врегулювання фінансових і юридичних питань;

• страхування спортсменів.

 

Відповідно до Регламенту Федерації футболу України про діяльність агентів футболістів особа, яка бажає отримати ліцензію футбольного агента, має подати в Федерації  футболу України відповідну заяву і скласти письмовий іспит. Такою особою може бути тільки фізична особа, юридичні не мають права бути футбольними агентами.

 

Для того, щоб мати можливість подати заяву на ліцензію, фізособа має бути громадянином України або проживати на території України як мінімум два роки. Так само претендент на ліцензію повинен мати бездоганну репутацію, що в умовах неврегульованості цього питання може створити перешкоди для отримання ним ліцензії. Закріплення в Регламенті списку документів, які повинні супроводжувати заяву на ліцензію, допоможе усунути цю проблему.

 

Як складають іспит на футбольного агента?

 

Процедура іспиту встановлена ??регламентом ФІФА. Два рази на рік в дати, встановлені для всього світу - як правило, в кінці березня і в кінці вересня - проводяться іспити. Складаються вони з 20 питань - 15 від ФІФА, і ще п'ять від ФФУ. Після отримання ліцензії, не важливо в Україні або в будь-якій іншій країні, ліцензований агент може діяти в усьому світі.

 

Сьогодні практика щодо представлення інтересів професіональних футболістів зводиться до стандартного переліку послуг, які стосуються представницьких повноважень у різних федераціях, Міжнародному спортивному арбітражі, а також послуг з розробки контрактів.


Згідно ЗУ «Про фізичну культуру і спорт», в спортивних організаціях діє внутрішня система судових органів, яка розглядає всі спори, що виникають у сфері спорту. Так, Статут Федерації футболу України зобов'язує всіх учасників звертатися за захистом та відновленням своїх порушених прав виключно в органи футбольного правосуддя.

 

Діяльність футбольних агентів в Україні регулюється Регламентом ФФУ «Про діяльність агентів футболістів» від 1 березня 2003 року. Цей документ закріплює також перелік осіб, які, окрім футбольних агентів, мають право офіційно представляти гравців. Так, згідно з частиною 3 статті 1 цього регламенту, від імені футболіста без отримання відповідної ліцензії можуть діяти батьки, брати, сестри, дружина гравця. Іншим категоріям осіб офіційно представляти професійних гравців заборонено.

 

Однак, згідно зі статтею 4 Регламенту Міжнародної федерації футбольних асоціацій «Про агентів гравців» від 1 січня 2008 року, бути офіційними представниками гравців, крім перерахованих вище осіб, мають право ще й практикуючі юристи, уповноважені договором або довіреністю представляти інтереси гравця. Родичі футболіста та юристи розглядаються ФІФА як особи, що користуються особливими пільгами. Їх діяльність регулюється законодавством країни постійного проживання, та юрисдикція ФІФА, а, отже, і Федерації футболу України на них не поширюється.

 

Правила регулювання футболу значно змінюються та ускладнюються, що вимагає від юристів пошуку креативних і більш складних рішень. Великі гроші в футболі тільки обтяжують цей процес. Нові трансфери будуть нести нові виклики для всіх залучених сторін, а приклад з трансфером Неймара показує, що навіть найсуворіші правила мають лазівки.

 

Шановні клієнти - з будь-яких питань в сфері спортивного права звертайтесь за телефоном: +38 (066) 292-76-26 (Viber).

 

Ваш адвокат - Дар'я Сяміна.