+38 (066) 292-76-26 (Viber)

СКЛАДНИЙ ВИБІР: ШТАТНИЙ ЮРИСТ VS ЮРИСТ НА АУТСОРСІ

01.07.2018

 

Грамотний юридичний супровід бізнесу – один із найважливіших компонентів успіху. Власникам бізнесу доводиться апріорі прораховувати усі юридичні ризики: від громадянського-правових (укладання угод, договорів) до імовірних ризиків порушення законодавчих норм, що тягнуть за собою адміністративну та кримінальну відповідальність.

Важливо визначитись:обрати штатного юриста або юриста на аутсорсі.

 

Розглянемо переваги та недоліки кожного із двох варіантів.

 

№ 1. Юрист – спеціаліст, який працює в штаті підприємства. З ним укладено трудовий договір, йому регулярно виплачується заробітна плата і передбачені законодавством виплати (відпускні, допомога по тимчасовій непрацездатності, декретні та ін.). Штатному юристу слід виплачувати заробітну плату незалежно від обсягу роботи і її результату. Діяльність фірм, які здійснюють абонентське юридичне обслуговування організацій, націлена, насамперед, на результат: вирішення конкретної правової проблеми. Від якості обслуговування залежить тривалість договірних відносин між замовником і аутсорсинговою компанією.

 

№ 2. Штатного юриста час від часу необхідно направляти на курси підвищення кваліфікації, тренінги, забезпечувати спеціалізованою літературою, щоб він «тримав руку на пульсі» усіх змін чинного законодавства. Навіть якщо у вас великий юридичний відділ, в будь-якому випадку, можливості і коло знань працівників вужчі, ніж у юристів на аутсорсі. Чому?

 

Юристи, які працюють в спеціалізованих компаніях, мають різноманітний досвід і звикли вирішувати більш широке коло завдань. Юрист на аутсорсі завжди в курсі останніх законодавчих змін та може оперативно проінформувати клієнтів про них.

З іншого боку, штатний юрист краще знає документацію, він більш інформований у контексті перипетій і взаємин з партнерами, і у ряді випадків швидше і ефективніше знаходить шлях до вирішення питання.

 

№ 3. Штатний юрист зобов'язаний підкорятися правилам трудового розпорядку, виконувати вказівки керівника. Юридичне обслуговування організацій також оформлюється договором на надання  правової допомоги. Це означає, що обов'язки фірми, що здійснює юридичне обслуговування підприємств, закріплені в договорі. Якщо робота компанії вас не влаштовує, ви зможете в будь-який час припинити договірні відносини без будь-яких виплат, передбачених Трудовим кодексом.

 

№ 4. Користування послугами юридичного аутсорсингу дає підприємству економію коштів на адміністративних витратах, витратах на офіс, на обладнання робочих місць, адже у такому разі не потрібно тримати цілий відділ юристів. Обираючи юриста на аутсорсі, у вас є можливість вибору пакета саме тих юридичних послуг, які необхідні вашій компанії. При цьому вартість обслуговування узгоджується з клієнтом на зустрічі після детального обговорення всіх аспектів діяльності.

 

Юристи, які працюють в компанії, рідко можуть похвалитися наявністю «хороших стосунків» з адміністративними органами, а також мало знайомі з тим, як діяти в разі раптової перевірки податкових та інших органів. У штатного юриста немає можливості за необхідності виступити у ролі адвоката, наділеного особливими правами, при захисті інтересів керівників вищої ланки та інших співробітників.

 

№ 5. Слід також зазначити, що юрист на аутсорсі –не перешкода штатному юристу. Адже послуги юридичного аутсорсингу надаються як клієнтам, у яких відсутні штатні юристи, так і тим, у яких вони є, однак для вирішення складніших питань необхідно залучати зовнішніх консультантів.

 

Як організувати юридичну роботу на підприємстві, чи зупинитися на залученні штатного юриста, обирати юридичну компанію на аутсорсинг, скористатися комбінацією із залучення штатного юриста до повсякденної роботи, а юридичної компанії до питань, що потребують різнобічного досвіду – вирішувати лише вам.

 

Автор – адвокат Дар’я Сяміна