+38 (066) 292-76-26 (Viber)

СПОНСОРСЬКИЙ VS РЕКЛАМНИЙ КОНТРАКТ У СПОРТІ

09.11.2021

 

За свою кар'єру Леброн Джеймс заробив $272 млн, а до 2022 року його контракт із «Лос-Анджелес Лейкерс» складе ще $117 млн. Сьогодні заробіток баскетболіста оцінюють у $89 млн і більшу частину його статку, а саме $53 млн, приносять саме рекламні контракти.

 

За останні роки спорт у всьому світі став ще більш популярним та комерційним. У високорозвинених країнах спонсорство дає до 60% надходжень у спорт. Враховуючи велику популярність спорту у світі, величезні можливості ЗМІ у просуванні брендів компаній та їх продукції, багато комерційних організацій стають спортивними спонсорами. За висококласних професіоналів більшість спортивних клубів готова виплачувати «космічні» гонорари. Тому  рекламні контракти гравців є «не поганим» бонусом до вже наявного стабільного контракту. З деякими спортсменами подібні контракти укладають на все життя.

 

То спонсорство чи реклама, давайте розбиратись.

Відповідно до Закону України «Про рекламу» від 03.07.96 р. № 270/96-ВР:

— реклама — інформація про особу чи товар, поширена в будь-якій формі та у будь-який спосіб і призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами та їх інтерес щодо особи чи товару;

— спонсорство — добровільна матеріальна, фінансова, організаційна та інша підтримка фізичними та юридичними особами будь-якої діяльності з метою популяризації виключно свого імені, найменування, свого знаку для товарів та послуг.

 

Особливість спонсорства полягає в тому, що спонсора лише згадують, але не рекламують і жодної інформації рекламного характеру про нього чи його товар не поширюють. Предметом спонсорського договору виступає добровільна безповоротна фінансова допомога, а не замовлення рекламних послуг. Згідно зі ст. 5 Закону України «Про рекламу» спонсора не дозволяється рекламувати. Інакше порушуватиметься «рекламне» законодавство та вимоги до спонсорства.

 

Правова частина договорів спонсорства та договорів про надання рекламних послуг відрізняється. Згідно з договором про надання рекламних послуг замовник отримує за плату рекламні послуги, що полягають у розміщенні у будь-якій формі та у будь-який спосіб інформації про особу чи товар, призначенням якої є формування або підтримка обізнаності споживачів реклами та їхнього інтересу щодо таких осіб чи товару.

 

Спонсорський договір не передбачає отримання якихось послуг, і його укладають для надання фізичними та юридичними особами добровільної матеріальної, фінансової, організаційної та іншої підтримки будь-якої діяльності з метою популяризації лише свого імені, найменування, свого знаку для товарів та послуг.

 

Розрізняються й формулювання договорів «спонсорського» та «рекламного». У спонсорському договорі ключовим є перерахування добровільної допомоги, тобто фінансування. І, навпаки, в рекламному, предметом є  надання послуг реклами. Багато залежить від того, як укладено договір. Якщо він витриманий на «спонсорських» умовах, то це спонсорство. І якщо у ньому йде мова про рекламні послуги - це реклама.

 

Найважливіша умова спортивного спонсорства — використання ЗМІ як засобів поширення інформації про організацію та її продукцію. Основним фактором, що привертає увагу спонсорів, є спортивні телевізійні трансляції. У зв'язку з цим найбільш привабливими для спонсорів є телевізійні та рейтингові види, як футбол, хокей, теніс, автоперегони «Формула-1», велоспорт, легка атлетика, професійний бокс, плавання, біатлон та ін.

 

Спонсорським договором зазвичай накладаються такі обов'язки на того, кого спонсорують:

 

- поширення інформації як про сам факт спонсорства, так і про суб'єкта спонсорської діяльності в період дії договору в різних формах (офіційні публікації, повідомлення по радіо, телебаченню, на прес-конференціях тощо);

 

- сприяння поширенню продукції, виробленої спонсором;

 

- використання продукції спонсора у тренувальному та змагальному процесі. Якщо продукція спонсора є спортивними товарами загального чи спеціального призначення, в угоді зазвичай передбачаються всі випадки використання цих товарів: на тренуваннях та змаганнях, у тому числі під час церемонії вручення призів, на показових виступах, при появі на публіці (прес-конференції, інтерв'ю) і тощо) та ін. Як правило, договором встановлюється, що, у разі застосування того, кого спонсорують хоча б в одному з передбачених випадків хоча б однієї одиниці спортивних товарів іншої компанії-виробника, спонсорський договір може бути розірваний спонсором в односторонньому порядку або до порушника можуть бути застосовані санкції. У той самий час у договорі може бути передбачено використання спортивних товарів інших підприємств у випадках, спеціально обумовлених у ньому. Досить часто у спонсорському договорі закріплюється положення про те, що при використанні продукції спонсора обов'язково повинні бути помітні товарні знаки (торговельні марки) спонсора;

 

- обслуговування спонсора під час спортивних змагань;

 

- надання прав спонсору використання імен окремих спортсменів. У разі, коли спонсорство здійснюється стосовно спортивної організації (федерації, ліги, клубу тощо), у договорі може бути передбачено зобов'язання надати спонсору права застосовувати у рекламній діяльності, паблісіті і т.д. імен, фотографій та інших зображень окремих спортсменів (або команд), які використовують продукцію фірми-спонсора.

 

Згідно з рекламними контрактами спортсмени зобов'язуються брати участь у рекламних інтеграціях та зйомках промороликів. Деякі повинні регулярно з'являтися на публіці у речах або з аксесуарами бренду, що рекламують, і при цьому не носити речі компаній-конкурентів. З огляду на все вищезазначене, спортсмени, агенти або клуби потребують юридичного захисту, щоб убезпечити себе від невигідних умов контракту.

Шановні клієнти - з будь-яких питань у сфері спортивного права звертайтесь за телефоном: +38 (066) 292-76-26 (Viber).

 

Ваш адвокат - Дар'я Сяміна.