+38 (066) 292-76-26 (Viber)

СУДОВИЙ ВИСТУП - СЕКРЕТИ УСПІХУ!

26.02.2018

"Щоб промова вийшла хорошою, прекрасною, хіба розум оратора не повинен осягнути істину того, про що він збирається говорити?".

Платон

 

Судовий процес – наче гра в шахи. Ви маєте обрати тактику і стратегію за якими будете діяти "до" та "під час" виступу у суді, уникати підступних фігур та укріплювати позиції. Однією з найважливіших частин судового процесу є вміння адвоката переконливо донести до слухачів чому підсудний не винний. Адвокатське ораторське мистецтво вкрай важливе, а іноді навіть рятує життя.

 

То яким же має бути теоретичне підґрунтя адвокатського виступу? Про секрети переконливої промови та інші деталі її практичного застосування поговоримо сьгодні.

 

Підготовка до виступу

 

  • Перш за все ви маєте бути готовими виступати у такому форматі, який найбільше підходить до формату справи. Підготуйтеся до питань з юрисдикції та вивчіть процедурні правила роботи суду.
  • Намагайтеся поставити себе на місце інших учасників процесу та продумайте, які питання вони можуть поставити. Заздалегідь підготуйте короткі відповіді на кожне з них.
  • Репетируйте. Практикуйте ваш виступ вголос. Аргументи повинні бути переконливими. Також репетиція допоможе вам звикнути до імен, назв та іншого, що може зустрічатися в ході справи.
  • Готуючись до суду приділіть особливу увагу конспекту. Він повинен містити головні тези, ключові слова, аргументи у справі та основний аргумент, який стане найвлучнішим у вашій промові. Добре продумайте як можна підсилити основний аргумент від самого початку і під час промови повторіть його кілька разів. Уся потрібна вам інформація має бути складена так, щоб її можна було легко знайти. Не розписуйте усе надто детально, цей конспект - допомога, а не доповідь, яку ви зачитуватимете. Свою позицію та промову ви маєте добре знати і без конспекту. На перших слуханнях ви можете розгубитися, тому на початку буде важко зробити конспект лаконічним, але навіть досвідчені адвокати завжди користуються заздалегідь підготовленими нотатками.
  • Вивчіть напам’ять вступне слово, щоб підтримувати зоровий контакт і привернути увагу слухачів, а також кінець виступу, щоб загалом промова справляла враження чітко сформованої позиції.
  • Дуже важливою є підготовка до запитань, які можуть бути поставлені. Щоб добре підготуватися, просто уявіть себе на місці обвинувачення. Готуючись до запитань, не намагайтеся зазубрити відповіді на них, ви маєте засвоїти суть відповідей.

 

Виступ у суді

 

  • Уникайте монотонності, змінюйте темп промови, щоб вона не була схожа на нудний монолог. Ви маєте переконувати так, щоб вас почули. Якщо потрібно підвищити голос, то підвищіть його.
  • Вивчіть матеріали справи якнайкраще, щоб бути готовими відповідати на будь-яке запитання. Що стосується посилань на справи будьте особливо переконливим і використовуйте їх тоді, коли вони безпосередньо підтримують вашу позицію. Тут головне, щоб аргументи були короткими, інакше ви згаєте багато часу на зачитування, що відверне увагу від суті аргументів.
  •  Підготуйте промову уникаючи перевантаження спеціальними термінами, цитатами та ін.
  • Якщо опонент перекручує якісь факти, не залишайте без уваги. Вкажіть на це! Якщо не має можливості аргументувати одразу, поверніться до цього пізніше. Також не слід відповідати на всі аргументи опонента. "Вдарте" по найвагомішим, на яких побудована його стратегія.
  • Заперечення варто надавати лише у випадку, якщо це зачепило ваші інтереси або ви можете вдало апелювати у відповідь.
  • Закінчуючи промову - будьте лаконічними. Коротко і ясно розкажіть суду, на яке рішення ви очікуєте і чому саме воно має бути ухваленим. Ефективним є завершення промови, коли ви повторюєте основну думку, озвучену на початку виступу.

 

Загальні поради

 

  • Вчіться на помилках. Теорія теорією, але все, що відбуватиметься на суді, врешті решт матиме геть інший вигляд ніж ви осікували. Не бійтеся припускатися помилок, вони трапляються і у досвідчених адвокатів, але важливо не повторювати ті ж самі в майбутньому. Робіть із них висновки і обертайте на свою користь.
  • Занотовуйте "сильні" моменти, які вважаєте вдалими у промові вашого опонента. У вашій практиці траплятимуться різні випадки, можливо колись ви скористаєтеся цим досвідом. Вчіться на чужих промовах, вони можуть трапитися вам у нагоді в майбутньому.
  • Не ображайте опонента і не переступайте принципи моралі. Чим більше ображаєте когось під час промови – тим менш ефективною вона видається.

 

Загалом, із кожним виступом ви самі помічатимете свої сильні та слабкі сторони, де і над чим треба попрацювати. Теорія теорією, але без практики вона мало чого варта.

І насамкінець - головний секрет вдалої промови. Ви маєте самі вірити у все, що кажете. Коли почнете отримувати задоволення від своїх промов – тоді ваші виступи будуть непереможними!

 

Автор - Дар'я Сяміна.