+38 (066) 292-76-26 (Viber)

ТОП-10 ПОРАД ЮРИСТА ПІДПРИЄМЦЯМ-ПОЧАТКІВЦЯМ

29.04.2018

 

Щодня підприємці-початківці стикаються з проблемами, яких можна було легко уникнути при врахуванні ймовірних помилок та перепон. Раптом вам спала на думку цікава ідея і ви вирішили заснувати власний бізнес, або як зараз модно говорити «стартап», вам обов’язково стануть в нагоді поради для початківців-підприємців.

Давайте разом розбиратися й уникати небезпечних «кутів».

 

1. ПОДБАЙТЕ ПРО ЗАХИСТ БІЗНЕС-ІДЕЇ

 

Найчастіше бізнес пов'язаний з авторством, брендом або товарним знаком. Тому від самого початку його створення варто убезпечити авторську власність, інакше нею можуть зацікавитись інші особи, які швидко привласнять незареєстровані авторські права. Так ваша бізнес-ідея піде в чужі руки, а ви, можливо, будете змушені сплатити компенсацію за користування чужим товарним знаком. Тому раджу бути вкрай уважним до питань захисту інтелектуальної власності. Як саме читайте тут.

 

2. ВІДКРИВАЙТЕ СВОЮ СПРАВУ, НЕ ЗВІЛЬНЯЮЧИСЬ З РОБОТИ

 

Підприємництво – це завжди ризик, а тому «спалювати усі мости» й одразу пірнати з головою у нову бізнес-ідею не варто. Звільняючись з роботи, ви перекриває щомісячний грошовий потік, але термін окупності фірми може виявитися довшим, ніж ви розраховували. Тому варто запустити компанію і коли вона принесе перший суттєвий дохід – замислитися над звільненням.

 

3. ПРИДІЛІТЬ ОСОБЛИВУ УВАГУ УСТАНОВЧИМ ДОКУМЕНТАМ

 

Ваш бізнес офіційно починається з установчих документів, тому до них слід бути максимально уважним. Найкраще звернутися за їх заповненням до професіоналів, якщо ви не маєте досвіду роботи з установчими документами юридичної особи. Але і індивідуальному підприємцеві варто проконсультуватися з юристом, оскільки недбалість в оформленні документів може дорого коштувати у майбутньому і призвести до значних втрат.

 

4. ПОДБАЙТЕ ПРО БЕЗПЕКУ БІЗНЕСУ

 

Не варто думати, що проблеми з конкурентами вам не загрожують, бо ви тільки розпочинаєте підприємницький шлях. Ваш «стартап», навіть на початку свого шляху, може привернути увагу зацікавлених осіб, тому варто убезпечити бізнес від загроз, в першу чергу подбавши про максимальну конфіденційність інформації, а надто – установчих документів.

Не варто псувати стосунки з конкурентами, інвесторами і усіма, хто може завдати шкоди вашому проекту, навіть якщо зрозуміло, що ви граєте на одному полі і претендуєте на одних потенційних клієнтів.

 

5. ВИВЧІТЬ ЮРИДИЧНІ МОМЕНТИ ДО СТАРТУ БІЗНЕСУ

 

Варто вивчити юридичні аспекти своєї діяльності відповідно до законодавства ще до того, як розпочинати бізнес. Ви позбавите себе від неприємностей і марної трати грошей. Порада професійного юриста звичайно завжди стане у нагоді, проте не зайвим буде і самому розумітись на основних нормативних документах, що стосуються вашої діяльності.

 

6. ПРОГРЕС РОЗШИРЮЄ МОЖЛИВОСТІ

 

У XXI столітті бізнес можна оптимізувати за допомогою діджитал-інструментів. Зараз існує величезна кількість програми та месенджерів, які не лише загальнодоступні, але й безкоштовні. Вони допомагають вирішити багато проблем бізнесу – в тому числі у податковій сфері, бухобліці, юридичній підтримці, тайм-менеджменті і т.д.

 

7. ПРАВИЛЬНО ОРГАНІЗОВУЙТЕ ДОКУМЕНТООБІГ

 

В ході підприємницької діяльності будь-які звернення, відповіді, накази, розпорядження, угоди, вимоги, запити та інші дії варто оформлювати письмово. Це виявиться не лише корисним в разі виникнення будь-яких суперечок, але й стане вагомим доказом в ході судового розгляду справи.

 

8. ПРОВОДЬТЕ ЮРИДИЧНИЙ ТА ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ БУДЬ-ЯКОЇ УГОДИ

 

Уважно ставтеся до всіх операцій, які проводите: кожного договору та його умов підписання.

 

9. НАВЧІТЬСЯ ГОВОРИТИ «НІ»

 

Час для підприємця – це коштовний товар. Навчіться говорити «ні» усім, хто марнує ваш час та гроші. Не погоджуйтесь тільки тому, що вам незручно відмовити.

 

10. ПРАЦЮЙТЕ НАПОЛЕГЛИВІШЕ ЗА ІНШИХ

 

«Робіть сьогодні те, що інші не хочуть і завтра будете жити так, як інші не можуть собі дозволити».

(с) Китайська мудрість

Дана цитата найкраще характеризує підхід, який варто для себе обрати, особливо на початку запуску бізнес-ідеї.