+38 (066) 292-76-26 (Viber)

ТОП-5 ЗМІН СУДОВО-ЕКСПЕРТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ!

22.01.2018 

З 2018-го року вступили у дію зміни до Закону України «Про судову експертизу». Що змінилося і хто віднині може здійснювати судово-експертну діяльність?

 

ХТО БУДЕ ЕКСПЕРТОМ?

 

З січня 2018-го року лише державні спеціалізовані установи зможуть здійснювати судово-експертну діяльність у кримінальному провадженні, до яких належать:

 

·        Експертні служби МВС (НДЕКЦ)

·        Міноборони

·        Служба безпеки України

·        Державна прикордонна служба України

·        Науково-дослідні установи судових експертиз, судово-медичні та судово-психіатричні установи МОЗ

·        Науково-дослідні установи судових експертиз Мінюсту (НДУСЕ).

 

В решті випадків судові експертизи здійснюють так само судові експерти, але лише ті, які не є працівниками зазначених установ та інші фахівці відповідних галузей знань.

 

Згідно нової редакції ст.9 Закону України «Про судову експертизу» до судових експертів належатимуть «спеціалісти з відповідних галузей знань», перебування яких у Реєстрі атестованих судових експертів не є обов’язковою передумови їхнього залучення у якості судового експерта.

 

Головна різниця таких фахівців та судових експертів полягає у тому, що фахівець не несе відповідальності за відмову від проведення експертизи. Також на спеціалістів не поширюються ті положення Закону України «Про судову експертизу», які стосуються державних експертних установ та їхніх працівників.

 

ЯК ПРОВОДИТИМЕТЬСЯ ЕКСПЕРТИЗА?

 

Як відомо раніше, на постійній основі, судову експертизу можливо було провести за зверненням сторони кримінального провадження. Але у зв’язку з набуттям чинності нового закону, за зміненою редакцією ст. 242 КПК України, експертиза проводитиметься:

 

·        судовим експертом

·        експертною установою

виключно за дорученням слідчого судді чи суду.

 

Доручення має бути надане на клопотання сторони кримінального провадження або без такого клопотання, але за ініціативою цих органів. Слідчий або прокурор, які призначали судові експертизи власними постановами, відтепер повинні будуть звернутися до слідчого судді для призначення судової експертизи. Данні положення закріплені у статтях 243-244 та інших КПК України.

 

УВАГА!

 

Вказані нововведення набувають чинності 15 березня 2018 року.

 

ЯКІ НОВІ ОБОВ’ЯЗКИ СУДОВИХ ЕКСПЕРТІВ?

 

В нові обов’язки судових експертів буде входити обов’язкове реєстрування офіційних електронних адрес в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі. Через 30 днів після опублікування у Газеті «Голос України» та на веб-порталі судової влади Державною судовою адміністрацією оголошення про створення та забезпечення функціонування системи положення вступить в дію.

 

Коли діятиме процедура?

 

Процедуру має бути здійснено не раніше кінця 2018 року.

 

ЯКА ВАРТІСТЬ ПРОЦЕДУРИ?

 

Для проведення судових експертиз встановлено єдину вартість експертогодини. Відтепер вартість експертизи складатиме 143 гривні. Сума буде розраховуватися залежно від фактично витраченого часу на проведення судової експертизи.

 

ЯКІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ЕКСПЕРТИЗИ?

 

Підставою для проведення експертизи стане рішення органу досудового розслідування або договір з експертом чи експертною установою, у разі експертизи на замовлення інших осіб. При замовленні експертизи іншою особою саме вона має забезпечити огляд об’єкта. Тепер експерти надаватимуть клопотання про надання додаткових матеріалів судові лише у тому випадку, якщо експертизу призначено судом або органом досудового розслідування.

 

В решті випадків судовий експерт має право ознайомлюватися з матеріалами справи, що стосуються предмета судової експертизи. Проведення судової експертизи закінчуватиметься наданням висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

 

ЧИ МОЖНА ПРИЗНАЧАТИ ЕКСПЕРТИЗУ ЗА ДОГОВОРОМ?

 

Тепер у зв’язку з набранням чинності даних змін у судовій експертизі, експертизу можна буде призначати також за договором фізичних та юридичних осіб.

 

Автор – Дар’я Сяміна