+38 (066) 292-76-26 (Viber)

ТРАНСФЕРНИЙ СЕЗОН. ПЕРЕХІД ФУТБОЛІСТА

03.02.2022

 

Взимку 2022 року перехід українського футболіста Віталія Миколенка до англійського Евертона потрапив у першу десятку за сумою. Трансфер Миколенко став найдорожчим трансфером із України, а лідерство на трансфер в Україну утримує Шахтар. Бразильський півзахисник Давид Нерес перейшов із нідерландського Аякса за 14 мільйонів євро. Трансферне вікно у різних чемпіонатах закривається у різні дні. Наприклад, в Англії, Італії, Іспанії чи Франції трансферне вікно вже закрите (до 31 січня), а в Україні ще відкрите до 25 березня, тобто українські клуби досі можуть підписувати новачків. Що таке трансферний сезон та як спортивний юрист може допомогти правильно оформити угоду.

 

Трансферне вікно — період, протягом якого, коли футбольні клуби можуть здійснювати трансфери, тобто купувати або брати в оренду гравців інших клубів для участі в майбутніх або поточних змаганнях. Така передача закінчується реєстрацією у ФІФА футболіста у новому клубі. Відповідно до регламенту ФІФА, протягом одного календарного року може бути проведено лише два трансферні вікна. Перше вікно починається в кінці футбольного сезону і не може тривати довше 12 тижнів, друге вікно відкривається в середині сезону і може тривати не більше 4 тижнів.

 

Як відбувається підписання контракту?

 

У футбольний клуб, який у цей період має контракт із футболістом надходить офіційний запит. Якщо протягом певного часу на запит відповіді немає, наприклад, в Україні цей термін становить 15 днів, це вважається відмовою. У тому випадку, якщо клуб-власник зацікавився пропозицією про трансфер, він відповідає і починаються переговори.

 

При проведенні будь-якого трансферу завжди є 3 ключові типи переговорів, що проходять одночасно:

 

- переговори між клубами щодо ціни трансферу;

- переговори покупця з агентом гравця про контракт його підопічного;

- переговори клубу з агентом про його особисті бонуси.

 

Які терміни підписання договору?

 

Мінімальний термін підписання контракту – до кінця цього сезону, на менший час футболіста підписувати заборонено. Максимальний термін – п'ять років, але такий термін лише для гравців віком від 18 років. Для футболістів юніорів максимальний термін контракту не більше як три роки. Професійний контракт можна підписувати після досягнення футболістом 15 років, причому всі контракти підписуються за згодою батьків. Тут слід зважити на один момент, згідно з правилами ФІФА, контракти з будь-якою іншою тривалістю дозволяють укладати, якщо відповідають національному законодавству.

 

Коли можливий трансфер футболіста до іншого клубу, який може бути як на території країни, де він грає, так і за кордоном?

 

- після закінчення чинного договору;

 - коли є офіційна угода між двома клубами та футболістами на достроковий розрив його контракту та укладання контракту з новим клубом;

 - коли є достроковий розрив контракту, якщо клуб порушує національне законодавство стосовно гравця або порушення контрактних зобов'язань з боку клубу або гравця.

 

Санкції за розірвання контракту в односторонньому порядку

 

У разі розриву контракту в односторонньому порядку клубом, ФІФА може зобов'язати клуб виплатити компенсацію та зарплату за весь період контракту, включаючи бонуси, у найгіршому варіанті може запровадити заборону на реєстрацію гравців протягом двох наступних трансферних періодів. Якщо розрив контракту з боку футболіста, він виплачує компенсацію, але у разі його переходу в інший клуб, то санкції діють і на цей клуб. Також через порушення контрактних зобов'язань футболіста можуть усунути від футболу на строк від чотирьох до шести місяців.

 

Чим може допомогти спортивний юрист?

 

При підписанні трансферу клуби узгоджують зручні для себе умови переходу гравця, спортивний юрист допоможе дотримуватися прав самого гравця. Юридично правильно складений контракт, який надалі не викликає розбіжностей, дозволяє спортсмену на законних умовах продовжувати свою спортивну діяльність та отримувати зароблені кошти вчасно, згідно з умовами контракту. З будь-яких питань у сфері спортивного права, у тому числі з іміджевих прав, подання інтересів клієнта в судових органах та інших організаціях незалежно від виду спорту, звертайтесь за телефоном +38 (066) 292-76-26 (Viber).

 

Ваш адвокат – Дар'я Сямина