+38 (066) 292-76-26 (Viber)

УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ФУТБОЛУ АБО ФУТБОЛЬНЕ ПРАВОСУДДЯ

12.10.2021

 

В липні 2021 з’явилося рішення Української асоціації футболу (УАФ) про те, що Збірній України з пляжного футболу забороняють їхати на Чемпіонат світу. Цю інформацію підтвердили в Асоціації пляжного футболу, яка ухвалювала рішення спільно з Українською асоціацією футболу. Чи є сенс оскаржувати дане рішення і якщо так, то де? Давайте розбиратися чим займається УАФ та яка його юрисдикція.

 

УАФ є центральною громадською організацією людей залучених до футболу і його варіанті:, футзал, жіночий футбол, пляжний футбол,пляжний волейбол тощо.

 

Кожна спортивна асоціація незалежно від виду спорту має свою власну систему органів, які вирішують спортивні спори. І у випадку з професійним футболом в Україні, то система органів створених для вирішення спорів складається із постійних комітетів Української асоціації футболу, контрольно-дисциплінарного комітету УАФ, апеляційного комітету УАФ та Палати з вирішення спорів УАФ.

 

УАФ компетентна розглядати наступні спори:

 

- спори між професіональними клубами та футболістами, які стосуються питань працевлаштування і контрактних спорів, що виникають із трудових правовідносин; виплати компенсації за порушення контракту, застосування санкцій, отримання дозволу на трансфер та реєстрацію і заявку за новий клуб;

- спори між професіональними клубами та тренерами, які стосуються питань працевлаштування і контрактних спорів, що виникають із трудових правовідносин; виплати компенсації за порушення контракту та застосування санкцій;

- спори між професіональними клубами та/або ДЮСЗ та/або аматорськими клубами з питань виплат і обчислення компенсації за підготовку футболіста;

- спори між професіональними клубами з питань виконання трансферних зобов’язань;

- спори між професіональними клубами та/або ДЮСЗ з питань механізму солідарності.

 

Відносини УАФ з ФІФА та УЄФА

 

Загалом, визначення поняття спортивного спору на законодавчому рівні відсутнє, але у кожному виді спорту існують свої дисциплінарні правила. У професійному футболі це дисциплінарний кодекс УАФ. Органом, який фактично здійснює розгляд більшості справ у сфері футбольного права в Україні є Палата з вирішення спорів УАФ. Основним нормативним документом Палати є Регламент, який був прийнятий на основі модельного документа ФІФА. Окрім цього, Палата застосовує у своїй діяльності регламентні та статутні документи ФІФА, УАФ, практику розгляду спорів ФІФА та Спортивного арбітражного суду (САS), положення футбольних контрактів між футболістом і клубом, тренером і клубом. І лише у випадку, якщо після застосування вищезазначених документів, спір не було вирішено, Палата використовує законодавство України. Таким чином члени УАФ повинні дотримуватись правил встановлених міжнародними спортивними організаціями, такими як ФІФА або УЄФА, адже з 1992 року УАФ в свою чергу є членом ФІФА та УЄФА.

 

Отже, Палата з вирішення спорів УАФ має виключну компетенцію розглядати та вирішувати спори, пов’язані з діяльністю у професійному футболі між професійними клубами та футболістами, а також між професійними клубами та тренерами, які стосуються питань працевлаштування і контрактних спорів, що виникають з трудових правовідносин. Окрім того, якщо футболіст або тренер є іноземцем, тоді такий трудовий спір може бути розглянутий у Палаті з вирішення спорів ФІФА або одразу у CAS, якщо є відповідне арбітражне застереження у контракті з клубом. Якщо рішення ПВС УАФ не влаштовує будь-яку сторону справи, то така сторона упродовж 21-го дня з моменту отримання повного тексту рішення ПВС УАФ може оскаржити рішення до CAS як до апеляційної інстанції. Рішення ж CAS є остаточним, його оскарження не допускається. Також варто не забувати, що спортивні спори розглядатися у національних судах не можуть, а рішення ПВС УАФ повинно виконуватися сторонами добровільно.

 

Саме тому так важливо обрати професійного адвоката зі спортивного права і зосередитися на кваліфікаційному захисті прав спортсмена, тренера або іншої особи причетної до професійної футбольної діяльності.

 

Шановні клієнти - з будь-яких питань у сфері спортивного права звертайтесь за телефоном: +38 (066) 292-76-26 (Viber).

 

Ваш адвокат - Дар'я Сяміна.