+38 (066) 292-76-26 (Viber)

УСЕ ПРО АДВОКАТСЬКИЙ ЗАПИТ – СЕКРЕТИ, НЮАНСИ, ВІДПОВІДІ!

20.03.2018 

 

Кожен практикуючий адвокат зіштовхується із проблемою отримання інформації, без якої неможливо належним чином представляти інтереси клієнта. У нагоді стає адвокатський запит. Однією з найважливіших гарантій адвокатської діяльності в Україні є інститут адвокатського запиту.

 

Згідно ст. 24 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокатам надається право звертатися з адвокатським запитами до органів влади, місцевого самоврядування, посадових та службових осіб, а також підприємств та організацій щодо надання інформації та копій документів, необхідних адвокату для надання правової допомоги клієнту.

 

Законом передбачено, що відповідь на такий запит має бути надана в обов’язковому порядку. Згідно закону, термін надання відповіді особою, якій направлено адвокатський запит, становить п’ять робочих днів із дня його отримання.

 

Виключення становить лише інформація із так званим обмеженим доступом та копії документів, що підлягають визначенню «інформація з обмеженим доступом». У разі, якщо запит стосувався великого обсягу інформації – термін може бути подовжено до двадцяти робочих днів, але з обов’язковим письмовим попередженням про це адвоката.

 

Нажаль, на практиці адвокати часто стикаються з проблемою невчасного отримання відповіді.

 

Зустрічаються різні випадки: строк надання відповіді затягують або взагалі не надають, що є порушенням прав адвоката. Способів ухилення від надання відповіді незліченна кількість, від найтиповіших до безглуздих:

 

  • запит неправильно оформлений;
  • копії ордеру або свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю відсутні;
  • відсутність технічної можливості виготовити копії необхідних документів;
  • відсутність обов’язку у адресата запиту надавати таку відповідь;
  • ненадання інформації через захист персональних даних, банківську таємницю, тощо.

Порушення прав адвоката завжди тягне за собою порушення прав клієнта, інтереси якого адвокат представляє.

 

Що ж робити в таких випадках?

 

Перш за все запит варто направляти цінним листом з описом, щоб унеможливити адресатів посилатися на відсутність копії ордеру або свідоцтва про право зайняття адвокатською діяльністю, що дуже часто є підставою для відмови. 

Коли адресат запиту відмовляється надавати потрібну інформацію через те, що це інформація містить обмежений доступ, тобто є конфіденційною або службовою, то усі данні окрім нижче перерахованих, не є такими:

  • освіта;
  • дані про сімейний стан;
  • релігійність;
  • стан здоров'я;
  • дата і місце народження;
  • майновий стан та інші персональні дані. 

 

В усіх інших випадках інформація не вважається конфіденційною і має бути надана у належний термін. Також можна зіграти на випередження та додатково у запиті зазначати, що інформація не є конфіденційною і обґрунтувати підстави не віднесення такої інформації до конфіденційної.

 

То що за собою несе неправомірна відмова в наданні інформації, не повне її надання або затягування законних термінів надання необхідної інформації?

 

Згідно ст. 212-3 КУпАП передбачена адміністративна відповідальність. У цьому випадку адвокату потрібно терміново (адже строк накладення стягнення становить 2 місяці з моменту вчинення правопорушення) звернутись з заявою про притягнення до відповідальності особи,  що вчинила неправомірні дії, до Ради адвокатів регіону із додаванням копій потрібних документів (копії запиту, свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, ордеру, витягу з договору чи договору, відповідь на запит із відмовою).

 

Після надходження звернення іде перевірка підстав складання адміністративного протоколу, складається висновок і особу повідомляють про притягнення до відповідальності, після чого справа переходить до суду.

 

Після розгляду справи у суді, з особи, визнаної винною, стягується штраф, але штраф іде в дохід держави і тут постає питання – «А який з цього зиск отримає сам адвокат?».

 

Єдине, що він може вчинити, - це подати позов до винної особи про стягнення моральної шкоди у зв’язку з нанесенням шкоди діловій репутації адвоката та інтересам його клієнта, після чого вдруге надіслати адвокатський запит стосовно витребування потрібних документів.

 

У підсумку, хочу зауважити – для збільшення імовірності надання відповіді на запит, слід зробити його максимально повним:

 

  • вказати усі реквізити (адреса, телефон, копія свідоцтва);
  • додати витяги із законодавства на право робити запит;
  • долучити посилання на норми законів, що передбачають покарання за ненадання відповіді на запит;
  • додати доказ того, що адвокат діє в інтересах клієнта.

 

Автор - адвокат Дар'я Сяміна.