+38 (066) 292-76-26 (Viber)

ВПЛИВ НА РЕЗУЛЬТАТИ ОФІЦІЙНИХ СПОРТИВНИХ ЗМАГАНЬ. ЮРИДИЧНИЙ БІК

14.12.2021

 

40 обшуків, 35 клубів під підозрою, 57 епізодів за участю 328 осіб у справі про договірні матчі. Так, у 2018 році розпочалася масштабна компанія з розкриття договірних матчів в Україні. Звинувачували фактично всіх – від президентів клубів до гравців та арбітрів. Суми винагороди за потрібний результат — перемогу чи нічию, доходили до 100 тисяч гривень. В результаті розслідування було розкрито, а також зібрано доказову базу щодо учасників та організаторів п'яти злочинних груп, до якої увійшли президенти клубів, колишні та діючі гравці, арбітри, тренери, суб'єкти господарської діяльності та громадяни України. Але врешті-решт справа фактично «розвалилася».

 

У листопаді 2015 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень». Що відноситься до офіційних змагань, визначає Міністерство молоді та спорту України. За це й зачепилися адвокати підозрюваних. Було подано запит до Міністерства молоді та спорту за роз'ясненням, що називається офіційним матчем, а що ні. До офіційних змагань належить лише Українська Прем'єр-ліга (УПЛ). Перша ліга – неофіційні, оскільки вони не подають документи до Міністерства молоді та спорту України. Тому фактично всі договірні матчі були у першій, другій лігах, і всі ці матчі не можуть проходити в суді за цією статтею.

 

Договірні матчі були, є і, мабуть, найближчими роками точно будуть. Спортивні організації всього світу вживають заходів, щоб не було порушено головний принцип - «fair play». Договірні матчі – це спортивне змагання, результат якого заздалегідь визначено, в його організації будуть брати участь команди, судді, тренери та букмекери. Довести факт «договірного матчу» вкрай складно.

 

Основні ознаки «договірняка»:

 

- надто слабка чи нетипова гра команди, яка протягом усього сезону займала інші позиції;

- надто великі ставки в букмекерських конторах на певний результат того чи іншого турніру;

- відмова тієї чи іншої букмекерської контори приймати ставки на конкретний матч.

 

Згідно зі ст. 369-3 КК України встановлює відповідальність за вплив на результати офіційних спортивних змагань шляхом підкупу, примушування або підбурювання чи вступу у змову щодо результатів офіційного спортивного змагання з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи або одержання внаслідок таких діянь неправомірної вигоди для себе чи третьої особи.

 

Основні причини договірних матчів:

 

- отримання грошової вигоди групою осіб через підкуп гравців однієї команди (або обох) з метою вчинення ними умисних антиконкурентних дій, направлених на умисне заниження власного спортивного результату (програш або пропущення голів);

- підкуп арбітра або гравців команди суперника заради спортивної вигоди у вигляді результату.

 

У ст. 8 Закону України «Про запобігання впливу корупційних правопорушень на результати офіційних спортивних змагань» вказано, що протиправним впливом на результат офіційних спортивних змагань є умисне вчинення корупційного правопорушення. У свою чергу, корупційним правопорушення даний закон визнає одне з таких діянь:

 

1) підкуп спортсменів, осіб допоміжного спортивного персоналу, які беруть участь у спортивному змаганні, посадових осіб у сфері спорту;

2) отримання спортсменами, особами допоміжного спортивного персоналу, які беруть участь у спортивному змаганні, посадовими особами у сфері спорту грошей цінних паперів, іншого майна, користування послугами майнового характеру, отримання інших вигод і переваг. Тобто підкупом є лише надання та отримання неправомірної вигоди. При цьому кримінальна відповідальність за пропозицію надання неправомірної вигоди, обіцянку надання неправомірної вигоди, прийняття пропозиції неправомірної вигоди, прийняття обіцянки неправомірної вигоди, посередництво у підкупі не передбачена.

 

Згідно з Дисциплінарними правилами УАФ (Українська асоціація футболу), у разі маніпулювання результатами матчу можуть бути застосовані санкції, зокрема: грошовий внесок (1 000-500 000 грн – для клубів та юридичних осіб; 500-250 000 грн для фізичних осіб), позбавлення титулу та/або нагороди, усунення від матчів або від участі у змаганнях.

 

В Україні за організацію договірних матчів також загрожує кримінальна відповідальність. Крім того, за підозру у змові спортсмени за рішенням УАФ не допускаються до участі у національних збірних.

 

Шановні клієнти - з будь-яких питань у сфері спортивного права звертайтесь за телефоном: +38 (066) 292-76-26 (Viber).

 

Ваш адвокат - Дар'я Сяміна.