+38 (066) 292-76-26 (Viber)

WADA ТА НАЦІОНАЛЬНИЙ АНТИДОПІНГОВИЙ ЦЕНТР УКРАЇНИ

02.12.2021

 

Антидопінгові скандали спалахують чи не щодня по всьому світу. Наразі допінг – це проблема номер один у світі спорту і Всесвітня антидопінгова агенція (ВАДА)  щороку спрямовує більше і більше коштів на  її усунення. Цьогоріч ВАДА оприлюднила попередні результати спецоперації «Геркулес». Проти НАЦУ висунуто серйозні звинувачення, мова йде про порушення антидопінгового регламенту з 2012 року! Згідно з результатами Національний антидопінговий центр України (НАДЦУ) порушив міжнародний стандарт тестування. Одне з найголовніших порушень – попереднє повідомлення спортсменів про взяття проб допінг-офіцерами. Ще одне тяжке порушення – НАДЦУ повідомив  про шість проб, взятих у змагальний період, як про тести, які здали в позазмагальний період, порушуючи різні статті всесвітнього антидопінгового кодексу. Всесвітній Антидопінговий Кодекс (Кодекс) є основоположним і універсальним документом, на якому ґрунтується Всесвітня антидопінгова програма в спорті. 

 

Згідно 5 статті Кодексу ВАДА, будь-який спортсмен може в будь-який час і в будь-якому місці отримати повідомлення від будь-якої Антидопінгової Організації, що має право проводити його тестування, про необхідність надати пробу. Кожна Національна Антидопінгова Організація має повноваження проводити змагальне і позазмагальне тестування всіх спортсменів, які є громадянами, резидентами, власниками ліцензії або членами спортивних організацій відповідної країни або які перебувають на території країни такої Національної Антидопінгової Організації. ВАДА має повноваження на проведення Тестування на Змаганнях і поза змаганнями.

 

Позазмагальний контроль передбачає постійне інформування спортсменом офіцерів допінгової служби про своє місце перебування, щоб будь-якої миті його могли запросити для тестування. Якоюсь мірою це є порушенням прав людини, оскільки обмежує можливість вільно пересуватися, позбавляє права на конфіденційність. Але, умови ці прописані заздалегідь і кожен спортсмен зробивши свій вибір на користь професійного спорту, погоджується добровільно. Таким чином, постійно володіючи інформацією про місцезнаходження спортсмена, офіцери служби допінг-контролю можуть у будь-який час вимагати здати необхідні аналізи. При цьому будь-які посилання на зайнятість і термінові справи не беруться до уваги, якщо не трапляються зовсім форс-мажорні обставини, які при подальшому розслідуванні треба ще довести.

 

Які є порушення?

 

Згідно з кодексом антидопінгових правил ВАДА до порушень відносяться:

 

  • наявність забороненої речовини або її метаболітів, або маркерів у пробі, взятій у спортсмена;
  • ухиляння, відмова або неявка для відбору проби спортсменом;
  • порушення порядку надання інформації про місцеперебування спортсмена;
  • втручання або спроба втручання в будь-яку стадію допінг-контролю спортсменом або іншою особою;
  • володіння забороненою речовиною або забороненим методом спортсменом чи допоміжним персоналом спортсмена;
  • розповсюдження або спроба розповсюдження будь-якої забороненої речовини або забороненого методу спортсменом або іншою особою

 

Які можливі наслідки?

 

За попередніми даними швидше за все Україні буде запропоновано так звані «коригувальні заходи». Це може бути вимога слідувати антидопінговому кодексу, посилити незалежність НАДЦ, створити незалежну наглядову раду центру й ухвалити законопроєкт про антидопінгову діяльність. В разі не виконання коригувальних заходів, будуть серйозні наслідки. Якщо ж ВАДА визнає, що НАДЦ не відповідає антидопінговому кодексу агенції, він надасть їй «non-compliance status». У такому випадку діятимуть різні обмеження: на території країни не проводитимуться міжнародні змагання, результати спортсменів можуть не визнаватися на міжнародній арені, а їх самих можуть позбавити права виступати на змаганнях під державним прапором і з державним гімном. Беручи до уваги відмінності між видами спорту, то для деяких спортсменів ці санкції матимуть фатальні значення. Адже в тих видах спорту, де кар’єра спортсмена короткотривала (наприклад спортивна, художня гімнастика) – два роки дискваліфікації значитимуть закінчення професійної кар’єри.

 

Також очікувати від ВАДА акредитації української антидопінгової лабораторії найближчими роками не варто. Варто зазначити, що навіть вразі впровадження найсуворіших санкцій, вони не стосуватимуться ані футбольних клубів країни, ані професійних боксерів. У будь-якому випадку Україні слід готуватися до апеляцій та судів.

 

Шановні клієнти - з будь-яких питань в сфері спортивного права звертайтесь за телефоном: +38 (066) 292-76-26 (Viber).

 

 Ваш адвокат - Дар'я Сяміна.