+38 (066) 292-76-26 (Viber)

ЯК ЦЕ ГРАТИ В БУТСАХ PUMA, АЛЕ В ФОРМІ NIKE? ІМІДЖЕВІ ПРАВА В СПОРТІ

22.10.2021

 

Спорт вже давно перестав бути просто грою, це великий бізнес, значну частину прибутку якого приносять не лише квитки на матчі та продажі прав на трансляції, але і комерція іміджевих прав футбольних клубів та гравців. На жаль в українському законодавстві досі відсутнє визначення терміну «імідж». То, що ж слід розуміти під іміджевими правами? Це певна сукупність особистих немайнових прав. У широкому сенсі це доступ до послуг особи в наступних цілях: відеозапис, передача по телебаченню (в прямому ефірі і в записі), трансляція, аудіозапис; створення кінофільмів, відео- і електронних зображень (включаючи комп'ютерну анімацію); поява на публіці; підтримка і реклама продукції в будь-яких медіа; право на використання імені особи, її образу, підписи, біографії і досягнень (включаючи авторські права та інші права інтелектуальної власності) в рекламних чи комерційних цілях, включаючи, образ особистості, її голос, фотографії, виконання, особисті характеристики та інші характерні риси.

 

В залежності від юрисдикції іміджеві права називаються по-різному і мають різний правовий статус. Так, наприклад в Британії - це іміджеві права, в континентальній Європі - особистісні права, в США - права на публічне використання образу. Тому коли клуб купує економічні права на футболіста, разом з цим отримує частину іміджевих прав, що дають можливість використовувати у рекламних заходах зображення гравця, як частини команди. Окрім цього, футбольний клуб отримує додатковий дохід від продажу сувенірної продукції з використанням ім'я або зображення футболіста. Таким чином, клуби вступають в різні комерційні партнерства, в результаті чого бренди хочуть асоціюватися з клубами і їх відомими гравцями. У деяких клубах Прем'єр-ліги може налічуватися понад 60 комерційних партнерів, кожен з яких шукає право використовувати зображення відомих гравців у своїй рекламі.

 

В контракті між футболістом і клубом окрім основних аспектів, можуть бути позначені іміджеві права, тобто може передбачатися право самого футболіста брати участь в рекламі. Адже в основному спортсмени мають право це робити тільки у рамках реалізації іміджевих прав самих клубів. Наприклад, ігрова форма. У клубів є ексклюзивні контракти з виробниками спортивної екіпіровки, відповідно, футболісти носять тільки їх форму. При цьому вони не мають права самостійно рекламувати якусь іншу компанію. Але не дивлячись на те, що якась компанія є титульним і технічним спонсором клубу, гравці можуть співпрацювати з іншими брендами. Наприклад, гравець підписує контракт із фірмою А, але титульним спонсором клубу є компанія Б, тому гравець під час матчу грає, наприклад в бутсах марки А, але в формі марки Б. Все це потрібно узгоджувати індивідуально і прописувати в контракті. Без укладеного контракту клуб не може елементарно робити принти з прізвищем гравця на футболках. Такий договір є обов'язковим і він триває протягом усього ігрового контракту. Чим більш значуще ім'я гравця, тим більше виплат забезпечить клуб.

 

Якщо гравець підписує додаткову рекламну угоду з якимсь брендом, а це суперечить інтересам клубу, то останній може заборонити це. Після підписання іміджевого контракту, всі особисті угоди повинні бути узгоджені безпосередньо з клубом.

 

Згідно з регламентом АФУ статуту та трансферу футболіста ст. 8 Право на використання іміджу - окремий гравець має право використовувати свій імідж самостійно (якщо це не суперечить точці зору спонсорів або партнерів клубу), в той час, як клуб має право використовувати імідж гравців у складі цілої команди. Також, клуб може використовувати іміджеві права футболіста-професіонала як футболіста команди. В Україні, як правило, не практикується включення в контракт іміджевих прав. Але все частіше і частіше починає зустрічатися, наприклад у випадках і з "зірками" футболу.

 

Які є засоби правового захисту в разі порушення іміджевих прав?

 

Постраждалим від порушення спортивних іміджевих прав є безліч засобів правового захисту: від компенсації збитків до тимчасового або остаточного судової заборони. Наприклад, за юрисдикції Європи, при оцінці зазнаних збитків використовується принцип «упущеного ліцензійного збору». Тобто проводиться оцінка суми, яку повинен був би сплатити порушник за ліцензію на комерційне використання та експлуатацію відповідних іміджевих прав.

Якщо було порушене авторське право, то можливо направити запит до певних митних органів про припинення ввезення на територію країни контрафактних продуктів з незаконно розміщеними зображеннями спортсменів. Це дуже важливі і практично застосовні інструменти боротьби з порушеннями спортивних іміджевих прав на міжнародному рівні.

 

Що таке положення про мораль в іміджевих правах?

 

Ще одне суперечливе питання, що виникає на практиці, пов'язане з втратою спортсменами популярності або форми або спортивної майстерності. Такі моменти потрібно прописувати заздалегідь і враховувати їх при складанні угод про іміджеві права. Тому в деяких випадках є сенс включити в договір «положення про мораль» з метою захисту комерційних і фінансових інтересів іншої сторони. Якщо дивитися на це зі сторони спортсмена, то в його договорі потрібно  вимагати від іншої сторони відповідальної та професійної поведінки, особливо в зв'язку з виробництвом товарів, на яких може бути розміщено його зображення. Порушення зазначених положень, в залежності від його тяжкості, може бути підставою для правомірного припинення дії угоди.

 

Враховуючи все вищесказане, без юридичної консультації просто не обійтися. З будь-яких питань у сфері спортивного права, в тому числі щодо іміджевих прав, представлення інтересів клієнта в судових органах та інших організаціях незалежно від виду спорту, звертайтесь за телефоном +38 (066) 292-76-26 (Viber).

 

Ваш адвокат - Дар'я Сяміна