+38 (066) 292-76-26 (Viber)

ЯК ЗМІНЮЄТЬСЯ ПРОФЕСІЯ ЮРИСТА – 5 НЮАНСІВ, ДО ЯКИХ СЛІД ГОТУВАТИСЯ!

Вчені вже давно говорять про те, що за десять років кількість професій скоротиться вдвічі, а кожному жителю Землі доведеться суміщати декілька вмінь. Професія юриста не виключення. Отже, які зміни чекають на юристів у найближчому майбутньому?

 

Штучний інтелект

 

Навчити програму розуміти людську мову договорів – така проста ідея стоїть за непростим стартапом Leverton. Берлінський розробник вигадав софт, що не лише читає, а й правильно трактує заплутані правові тексти, допомагаючи юристам компаній знаходити відповіді на складні запитання за лічені секунди.

 

Наприклад: хто платитиме, власник або страхова компанія, якщо компанія придбала торгівельний центр, а за три дні в ньому обвалився дах через проблему зі снігом? Раніше, щоб відповісти на це питання, інхаус-юристу довелося б витратити кілька годин і переглянути сотні сторінок договору. Leverton, що розпізнає 18-ть мов, впорається із цим завданням за лічені секунди.

Штучний інтелект програми навчається з кожним новим документом, виявляє помилки, готує звіти про всі умови угоди, що виводить економію ресурсів великих масивів даних на новий рівень.

 

Нові технології – один із головних чинників, який змінює професію юриста. Але далеко не єдиний з тих, що змінять юридичну професію в найближчі п'ять років.

 

Британські дослідники, що опублікували доповідь «Майбутнє юридичної професії», виявили ще чотири драйвера, з якими доведеться зіткнутися всім, хто має справу з юриспруденцією. Криза вимагає від усіх якісніших послуг за ті самі гроші. Конкуренція зростає, інхаус-юристи та консультанти замислюються, як заощадити, не втративши постійних клієнтів, і збільшити обсяги на такому мінливому ринку. А для цього потрібно тримати руку на пульсі і ширше дивитися на речі.

 

За прогнозами експертів на вектор розвитку вплинуть:

·         ділове середовище;

·         спосіб придбання юридичних послуг клієнтами;

·         технологічні інновації;

·         прихід нових учасників на ринок і нові види конкуренції;

·         політичні рішення, враховуючи і ті, що збільшують доступність правосуддя.

 

Хто виграє від трансформації?

 

Доповідачі виділили двох основних учасників, що вже виграли від процесу глобалізації  – британський і американський бізнес. Однак сьогодні зростання на західних ринках в значній мірі створюють компанії з країн, що розвиваються, поміж яких Китай та Індія. У Великобританії занепокоєні, що наступними за бізнесом можуть прийти юристи, але швидкого повороту до національних фірм і відтоку роботи від міжнародних компаній не очікують. У кращому випадку вплив сусідів компанії відчують близько 2022 року, проте за умови експансії бізнесу, що сумнівно за нинішньої економічної ситуації. Поки цього не сталося, непокоїтися через конкуренції з боку закордонних компаній не варто.

 

За що будуть сплачувати клієнти?

 

Бізнес намагається отримати юридичні послуги кращої якості за менші гроші, вимагаючи фіксованих цін і більшої прозорості ціноутворення. Ситуація за якої клієнт диктує умови, збережеться. Також вкрай важливим стане вміння продати клієнту послугу.

Сьогоднішні клієнти приходять до компаній не тими м’яко устеленими доріжками, якими користувалися їхні попередники. Якщо раніше потенційні клієнти віддавали перевагу тому, щоб знаходити необхідну їм інформацію через пошуковець Гугл, то сьогодні все більше запитів компанії отримують завдяки Фейсбуку, де замовники вважають за краще дізнаватися інформацію.

До 2020-го року клієнти захочуть отримувати не просто кваліфіковану послугу – вони будуть платити за персоналізований і прозорий сервіс, готовий підлаштовуватися під їхні потреби. Акцент змістився на потреби клієнта не сьогодні, але вже за п'ять років в умовах зростання конкуренції, прогнозованому на юридичному ринку, тенденція тільки посилиться. Зберегти конкурентоспроможність допоможе лише чітке розуміння клієнтського запиту, попереджають експерти.

 

Багатьох непокоїть запитання як саме не втрачати зв'язок з клієнтом. У вивченні «свого» клієнта допомагають сучасні системи CRM (від англ. Customer Relationship Management – система управління взаємовідносинами з клієнтами).

Чималу роль зіграє і вміння юридичної компанії привернути увагу на тлі збільшення числа тих, хто надає юридичні послуги. Клієнтам, які навіть добре обізнані, все складніше визначитися, до кого звернутися за допомогою належної якості за відповідною ціною. Без чіткої маркетингової стратегії втриматися компаніям буде нелегко.

 

Big data, онлайн-правосуддя і збір даних

 

Найближчим часом технічний прогрес істотно вплине на ринок, впевнені у Великобританії. Виграють ті, хто зможе з розумом скористатися його перевагами – інші ризикують залишитися поза грою. В цілому тотальна автоматизація, що охоплює весь ринок, піде на користь і компаніям, і їхнім клієнтам. Завдяки технологіям, серед яких big data, онлайн-правосуддя, а також вдосконалений аналіз законодавства або збір даних для судового процесу, найближчим часом правосуддя стане доступнішим, а вартість на юридичні послуги знизиться.

 

Автор – Дар’я Сяміна