+38 (066) 292-76-26 (Viber)

ЗАСТАВА, ЯК ЗАПОБІЖНИЙ ЗАХІД: ХТО ВНОСИТЬ, ЯКІ ПРАВИЛА, ПРИЧИНИ ВІДМОВИ?!

07.08.2018

 

Одним із видів запобіжних заходів в кримінальному провадженні є застава. Це альтернативний  спосіб утримання під вартою. Внесення застави дозволяє підозрюваному або обвинуваченому на час досудового та судового розслідування перебувати на свободі і водночас виконувати покладені на нього обов'язки.

 

ЩО ТАКЕ ЗАСТАВА?

 

Застава – внесення певної суми коштів (у гривнях) на рахунок, визначений у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Застава вноситься з метою забезпечення виконання підозрюваним або обвинуваченим покладених на нього обов'язків, в разі невиконання яких кошти залишаються у держави.

 

Важливо знати, що внесення застави в жодному випадку не означає, що особа таким чином може уникнути покарання і не буде вважатися винною.

 

ОБОВЯЗКИ, ПОКЛАДЕНІ НА ОБВИНУВАЧУВАНОГО/ПІДОЗРЮВАНОГО, ЯКИЙ ВНІС ЗАСТАВУ (АБО ЗА ЯКОГО БУЛО ВНЕСЕНО ЗАСТАВУ):

 

  • з'являтися на виклик до посадової особи;
  • без дозволу слідчого, прокурора або суду не виїжджати за межі населеного пункту, в якому він зареєстрований або проживає;
  • у випадку зміни місця проживання або роботи обов’язково повідомляти слідчого, прокурора або суд;
  • утримуватися від спілкування з визначеною слідчим суддею особою, або спілкуватися з ним із дотриманням визначених умов;
  • не відвідувати визначені слідчим суддею або судом місця;
  • у разі потреби пройти курс лікування від наркотичної або алкогольної залежності;
  • віддати на зберігання до відповідних органів державної влади паспорт для виїзду за кордон, а також інші документи, що дають право на в'їзд в Україну або виїзд із неї;
  • носити електронний засіб контролю.

 

ХТО ВНОСИТЬ ЗАСТАВУ?

 

Заставу можуть внести підозрюваний, обвинувачуваний або інша особа, яка діє від його імені, а також будь-яка інша особа – фізична або юридична.

Застава не приймається від державних підприємств, установ та організацій.

 

КОЛИ В ЗАСТАВІ МОЖЕ БУТИ ВІДМОВЛЕНО?

Застава не може бути застосована до особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні деяких злочинів, передбачених низкою статей ККУ (згідно ч. 5 ст. 176 КПК України), а саме:

 

  • за злочини, що посягають на основи національної безпеки України;
  • якщо особа підозрюється у вчиненні терористичного акту або публічних закликів до їх вчинення;
  • якщо особа підозрюється у сприянні терористичному акту або його фінансуванню;
  • якщо особа підозрюється у створенні терористичної групи або вчиненні терористичного акту, створенні незаконно воєнізованих формувань, нападі на об'єкти, через які буде створено підвищену небезпеку для оточуючих.

 

РОЗМІРИ ЗАСТАВИ

Сума застави визначається слідчим суддею із врахуванням обставин кримінального правопорушення, майнового та сімейного стану підозрюваного/обвинуваченого, а також інших даних про нього.

 

Від чого залежить розмір?

Розмір застави рахується від прожиткового мінімуму. Застава щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості, становитиме від одного до двадцяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні тяжкого злочину, заставу може бути призначено у межах від двадцяти до вісімдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Особам, підозрюваним чи обвинуваченим у вчиненні особливо тяжкого злочину, суд може призначити заставу у розмірі від вісімдесяти до трьохсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

 

ТЕРМІН ВНЕСЕННЯ ЗАСТАВИ

 

Підозрюваний/ обвинувачений, який не перебуває під вартою, не пізніше п'яти днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави, зобов'язаний внести кошти на відповідний рахунок або забезпечити їх внесення заставодавцем та надати документ, який це підтверджує, слідчому, прокурору або судді.

 

КОЛИ ЗАСТАВУ НЕ ПОВЕРНУТЬ?

 

Якщо заставодавець не виконав свої обов'язки, або підозрюваний/ обвинувачений, якого заздалегідь повідомили, не з'явився за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді без поважних причин або не повідомив про поважні причини своєї відсутності, та в разі порушення інших покладених на нього при застосуванні запобіжного заходу обов'язків, застава направляється в дохід держави і зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України.

 

У такому випадку слідчий суддя, суд вирішує питання про застосування іншого запобіжного заходу або знову у вигляді застави, але в більшому розмірі або інший більш суворий запобіжний захід.

 

Застава, яка не була звернена в дохід держави, повертається підозрюваному, обвинуваченому, заставодавцю після припинення дії цього запобіжного заходу. При цьому застава, внесена підозрюваним, обвинуваченим, може бути повністю або частково звернена судом на виконання вироку в частині майнових стягнень.

 

ЧЕРЕЗ ЯКИЙ ЧАС ПІСЛЯ СПЛАТИ ЗАЯВИ ОСОБУ ВИПУСКАЮТЬ З-ПІД ВАРТИ?

 

На практиці період звільнення особи з-під варти після внесення застави може займати до двох діб. А якщо постанова суду була винесена перед вихідними або святковими днями, то підозрюваний / обвинувачений може провести ці дні під вартою.

 

Наостанок варто зазначити, що для прискорення процесу виходу під заставу, а також з метою уникнення ускладнень, пов’язаних з її поверненням, за правовою допомогою краще звернутися до кваліфікованого адвоката.