+38 (066) 292-76-26 (Viber)

ЗАВІТАЛИ З ОБШУКОМ? ПОРАДИ АДВОКАТА

02.05.2018

 

Попереджений, а отже озброєний!

 

Найчастіше при візиті правоохоронних органів керівники та персонал компаній не знають як убезпечити себе від незаконних дій. Обшук завжди відбувається несподівано і бути підготовленим на 100% неможливо. У зв'язку з цим виникають значні ризики для бізнесу компанії, зокрема витік конфіденційної та комерційної інформації. Однак базовий набір знань про права та обов'язки, а також про те, як відбувається обшук, допоможе мінімізувати його наслідки.

Розбираймось як убезпечити себе і компанію.

 

Крок № 1 – перевірка документів.

 

Перш за все обов’язково перевірте документ. Основний документ, що дає право співробітникам правоохоронних органів провести обшук – ухвала суду. Ухвала є дійсною протягом місяця з дня її винесення і дає право провести обшук в приміщенні тільки один раз.

 

Ухвала має містити:

• дані уповноважених осіб правоохоронних органів, яким надано право проводити обшук;

• точну адресу приміщення, де буде проведено обшук;

• дані фізичної або юридичної особи, якій належить приміщення;

• перелік речей і / або документів, які правоохоронці мають на меті перевірити.

Під час обшуку мають бути присутніми не менше двох понятих. Часто виникає ситуація, коли правоохоронці на обшук приходять одразу із понятими. Ви маєте право вимагати заміни, наприклад, колегами із сусідніх офісів або сусідами. У разі відмови – обов'язково зафіксуйте це в протоколі.

 

Крок № 2 – підготуйте співробітників.

 

Заздалегідь підготуйте штат працівників. Проінструктуйте працівників, щоб вони за жодних умов не повідомляли будь-які дані: ані телефони, ані прізвища інших колег. Усі питання має вирішувати відповідальний на той момент працівник.

Одразу залучайте до справи адвоката, який візьме тиск на себе і зможе зупинити неправомірні дії. Ви завжди можете відмовитися від надання свідчень, краще обговоріть усе з адвокатом і свідчіть підготовленим. Докази, отримані в ході обшуку, куди не пустили адвоката – судом не визнаються. Окремо варто зазначити, що відсутність власника приміщення, директора компанії чи будь-кого іншого – не є перешкодою проведенню обшуку.

 

Крок № 3 – впорядкуйте документ завчасно.

 

Часто-густо слідчі вилучають велику кількість незазначених в ухвалі речей або документів. Це є прямим порушенням, адже такі речі та документи вважаються тимчасово вилученим майном.

В чому полягає порушення?

Слідчий зобов'язаний звернутися до суду з клопотанням про накладення арешту на тимчасово вилучене майно. В іншому випадку – правоохоронці зобов'язані повернути майно.

 

Крок № 4 – відеофіксація.

 

За чинним законодавством обшук на підприємстві може вважатися легальними та допустимим тільки якщо він повністю зафіксований на відео, яке є частиною протоколу обшуку.

В іншому випадку здобуті докази не приймаються, а слідчий нестиме відповідальність за незаконні дії. Відеозапис мінімізує ризик фальсифікації фактів, а також вилучення сторонніх предметів під час обшуку. Право на запис є в іншої сторони – це сприятиме більш повному та всебічному аналізу законності обшуку.

 

Крок № 5 – перш ніж підписати, прочитайте двічі!

 

Перш ніж підписувати протокол, ретельно його прочитайте та перевірте чи там зазначені всі присутні при його проведенні особи, чи повний перелік вилученого майна.

Особа, у якої проводився обшук, має право доповнити протокол власними зауваженнями. У цій ситуації важливо вказати всі порушення, які були допущені правоохоронцями під час проведення слідчої дії. Якщо вилучено майно, яке не зазначено в ухвалі суду, це важливо показати в документі. Якщо слідчі прийшли на обшук зі своїми понятими – це також варто письмово зафіксувати в своїх поясненнях.

Щоб мінімізувати ризики та скоротити шлях до встановлення справедливості, варто одразу викликати адвоката, який буде відстежувати правомірність слідчих дій та порадить як краще себе поводити.

 

Пам’ятайте, викликати адвоката можна на будь-якій стадії проведення обшуку!

 

Автор – Дар’я Сяміна.